TV2Nettavisen

Always a bigger fool

Av Bengt Eriksen - 27.nov.2007 @ 12:03
Det engelske fotballforbundet fikk det glatte lag av Manchester United-sjef sir Alex Ferguson etter sparkingen av England-sjef Steve McClaren. Arsenal-sjef Arsene Wenger sier det er kortere vei til managerbålet nå enn tidligere.

I fjor var veiene til trenerbålet korte og mange i Tippeligaen. Sparkingen av trenere var så tett at Norsk Fotballtrenerforening (NFT) fant å debattere det på fjorårets cupfinaleseminar. Det kom mye fornuftig om håpløse klubbledere og korttenkte investorer, men i iveren etter å omtale de mange som var skitne på hendene, glemte trenerne å vaske sine egne hender.

Heldigvis fikk jeg muligheten til å minne dem om forglemmelsen på årets NFT-cupfinaleseminar.

Det er cirka 15 år siden en meget god og pensjonert fotballtrener sa at det var tre typer fotballtrenere i Norge: 1) "De arbeidsledige", som sier ja til hva som helst, 2) "idiotene", som ikke skjønner spillet rundt fotballspillet, og 3) "trenerne i RBK", det var få trenerbål i Trondheim på den tiden!

Som alle skjønner, er vi nå nede i to typer fotballtrenere!

Den pensjonerte treneren mente kun å minne trenerne om at de spiller en rolle i trenerstolleken. For blant autoriserte trenere og NFTs medlemmer finnes det alltid noen som sier seg villige til å overta, og da er det selvfølgelig lettere å sparke trenere enn det ellers ville ha vært.

Det er galskap at så mange fotballtrenere får sparken. Likevel er min medlidenhet med mange av de sparkede trenerne begrenset. Mange av dem vet hva de går til, det er veldig lenge siden det var kort vei til det bålet herr Wenger snakker om, og mange av dem takker naivt ja til penger fra dem som nettopp har sparket sin n-te trener. Når jeg tenker meg om, snakker vi om en spinnvill runddans snarere enn en stollek.

Nå er det mange grunner til at Ferguson og Wenger er blant stayerne i engelsk fotball. Pokaler, er en grunn. En annen er trolig at de to nevnte stiller store krav til dem som sitter i styre og stell, også før (ny) avtale inngås. Mye tyder på at de har skjønt at det må mer enn en vettug trener til for å bære pokalene inn i klubbhuset. Mye tyder på at de har brukt tid og krefter på å få styremedlemmer og investorer til å forstå og akseptere det. Veldig mye tyder på det!

Det er tross alt ikke to fotballfjols vi snakker om!

- Si alle hva de gjerne hører

Av Bengt Eriksen - 08.nov.2007 @ 12:50
RBK endte på 5. plass i Tippeligaen, men overrasker både seg selv og alle andre i Champions League. Brann er i Uefa-cupens gruppespill. Landslaget har rykket opp til 21. plass på Fifas rankingliste og kan kvalifisere seg for em-sluttspillet neste år.

Det er Aftenpostens kommentator Bertil Valderhaug som lister opp. Og han konkluderer med at det bare er grinebitere med altfor gamle meninger som kan se dette som annet enn en bekreftelse på det høye nivået i norsk fotball. Han har nemlig skrevet ut en friskmelding i dagens avis.

Kan hende er Bertil inne på noe. Det hadde vært hyggelig, for jeg abonnerer på Aftenposten av gammel vane og har lagt til meg uvanen å lese kommentarene hans.

For hva med argumentasjonen? Tempoet er blitt høyere. Spillerne er bedre trent. Alt er proffere. Og det var så jevnt at serieleder Brann kunne ikke bare dra til Ålesund for å hente gullet.

Er høyere tempo ensbetydende med at fotballen er blitt bedre? "Det er på rytmen det kommer an," skrev Olof Lagercrantz i boken Kunsten å lese og skrive. Det samme kan sies om kunsten å spille fotball. Rune Bratseth løp ikke så fort han kunne hver gang, han løp så fort han trengte for å oppnå det han ville. Dessuten løp han ikke hele tiden. Han var i posisjon og på post til rett tid og på rett sted. Selv om raske kontringer er djevelsk effektive når situasjonene tillater det, er det ikke om å gjøre å angripe raskest. Ei heller er fotball et mesterskap i å få flest mulig til å løpe mest mulig. Innimellom går det så fort at de flyr i veien for hverandre.

Er det sikkert at spillerne er bedre trent nå (enn i 1999, som antas å være referanseåret)? Mulig det, men fotball er ballspill og samhandling. Ingen med vettet i behold hevder noe annet enn at god pust bedrer spillernes forutsetninger. Vi skal bare huske på at noen av dem som har hatt best pust har vært best uten ball og at bedre pust ikke alene er nok til å bli bedre i fotball. Apropos: I fjor ble det hevdet at HamKam og Molde at de var de best trente lagene før Tippeligaen tok til. I år gleder vi oss over at de begge har rykket opp fra Adeccoligaen.

Alt er proffere! Nu vel. Er det proft det de har drevet med i Start de seneste årene? Er det proft det kalles den teften RBK-styret har utvist i treneransettelser? Er det proft det heter når LSK jekker seg ned fra å være den tøffeste klubben i eliteklassen til å fremstå som en sutreklubb? At det er profesjonelle aktører, som i motsetning til rene amatører tjener penger for virksomheten, er noe annet enn at alt er blitt proffere!

Dess jevnere Tippeliga, dess bedre Tippeliga! Eller? Publikum strømmer jo til. For spenningens skyld er det bedre. Men jevnhet har ikke nødvendigvis med nivå å gjøre. Det hender det er jevnt i 4. divisjon også, men det er fortsatt 4. divisjon.

I morgen skal jeg delta i debatten Hvor står norsk toppfotball? på cupfinaleseminaret til Norsk Fotballtrenerforening (NFT). Ifølge Bertil bør jeg rope halleluja hver gang jeg blir spurt. Men jeg får kanskje tenke meg om i løpet av dagen. Jeg har tross alt lest Jens Bjørneboes Ti bud til en ung mann som vil frem i verden!

november 2007
ma ti on to fr
      1 2 3 4
5 6 7
8
9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26
27
28 29 30    
             
hits