TV2Nettavisen

Lykke til på Romerike!

Av Bengt Eriksen - 30.okt.2007 @ 12:54
Det går nesten ikke en uke uten at jeg lar meg forundre over kontraktsforhandlinger og kontraktsinnhold som gjøres kjent i pressen.

Jeg tar selvfølgelig alle forbehold. Avis er ikke nødvendigvis Bevis. Men hvis noe av det som fremkommer er i nærheten av å stemme, må det sies å være skremmende i en bransje som liker å kalle seg profesjonell.

I dagens utgave av Aftenposten, står det at nedrykkskandidatene Bernt Hulsker (Start) og Tommy Svindal Larsen (Odd) har klausuler om at de kan bytte klubb hvis det blir nedrykk. Det er noe å ta med seg i krigen om å unngå nedrykk!

Jeg har ofte lurt på hvordan slike reservasjonsklausuler kan få feste på kontraktspapiret. Fint at dere vil ha meg, men hvis dere andre i klubben rykker ned, skjønner dere sikkert at jeg må få gå til en klubb som er på den hyllen jeg fortjener å være! Er det virkelig noen ledere som nikker bekreftende og innfrir slikt? Er det i en lagidretts ånd?

Det går en historie om en kasserer i Vålerengens Idrettsforening (VIF) tidlig på 70-tallet, altså i de glade amatørenes tid. Kasserer Jensen hadde vært på jobb, spist middag hjemme hos kona, tatt på seg foreningsdressen, og tatt turen til Valle for å gjøre foreningsarbeid. Mens han ordnet tallene, banket det på døren. Inn kom en ambisiøs spiller. Han vil bare ha nevnt for kassereren at han hadde et tilbud fra en klubb på Romerike. Ja, også lurte han på hva kassereren hadde å si til det.

Han skal ha for det, kasserer Jensen, han tok seg bryet med å kikke opp av bøkene, men det var omtrent det hele. Han hadde ikke mer å si enn dette: Lykke til på Romerike!

Det går ikke an å gjøre sånt, sier dem jeg har luftet historien for, for alt er så mye vanskeligere i dag. Riktig. Men kan det hende at det blir gjort veldig vanskelig, fordi det virker mer seriøst med utsettelser og nye møter? Er det fordi dagens spillere og ledere har så uendelig mye bedre tid enn tillitsvalgte Jensen?

Er det helt umoderne å sette endelige tidsfrister for kontraktsforhandlinger? Er det helt på siden å feie åpenbart urimelige krav og forespørsler av veien i løpet av få sekunder?

Det hører med til historien at spilleren ble i VIF. Kanskje kasserer Jensen ikke var så amatørmessig likevel!

Målmaskinlogikk

Av Bengt Eriksen - 16.okt.2007 @ 13:23
Det hadde sett mørkt ut for Notodden og trener Jan Halvor Halvorsen uten Kenneth Kvalheim. Spissen har scoret 22 av 44 Notodden-mål i årets Adeccoliga.

Landslagssjef Åge Hareide ser naturlig nok ikke lyst på forfallene fra John Carew og Steffen Iversen før kampen mot Bosnia-Hercegovina i Sarajevo. De har scoret 4 ganger hver, hvilket blir 8 av Norges 20 mål i em-kvaliken.

Kan Thorstein Helstad fylle skoene til Carew og Iversen? Mange spør, bare Hareide, Helstad selv og resten av landslagsspillerne kan gi svaret.

I have every faith in him (Helstad), skal Hareide ha sagt til uefa.com. Det er en god start. Enda bedre blir det hvis Helstad har tillit til seg selv (les: selvtillit), hvilket jeg har all grunn til å tro. Men vel så viktig er det at han spilles god av lagkameratene sine.

Vi har sett eksempler på at så ikke alltid skjer. Jørn Andersen så ut som blekt vinterslakt som enslig norsk landslagsspiss i samme sesong som han ble den første ikke-tyske toppscoreren i Bundesligaen. Det feilte ikke selvtilliten til Der Andersen noe, men han ble spilt dårlig av sine medspillere og/eller av en helt feilslått kampstrategi.

Helstad er toppscorer i vår hjemlige Tippeliga med 18 scoringer. Han har virket skarp fra første stund, og scoret da også Branns første Tippeligamål i bortekampen mot Stabæk i første serierunde. Kan hende får vi se noe lignende i morgen. En Helstad løpende på tvers for å unngå offside, en gjennomstikker, og en Helstad stormende mot mål, med motstander(e) i hælene, og som roer seg ned noen rett før nådestøtet.

Helstad er best når det er god plass bak motstanderens forsvarslinjer og/eller når han kan snike seg bak forsvarerne ved innlegg fra sidene. Martin Andresen kan spille gjennombruddspasninger, mens Jan Gunnar Solli kan legge inn. Det er bare to eksempler, og de nevnte har god øving i dette fra Tippeligaen. Måtte vi få slippe å se at Helstad fores med hodeballer stående med ryggen til en eller to midtstoppere og der resten av det norske mannskapet ser på hvordan den hjemlige toppscoreren ordner det hele. Det har vært tilløp til det med Carew (vi spiller ballen til John, for han er så sterk at han fikser dette alene!), men la det bli med tilløpene (se Alene på topp).

Har vi virkelig ingen andre å lene oss tungt på enn Helstad? Jo, hele laget må funke godt for å slå B-H ,og Sigurd Rushfeldt kan overta hvis Helstad blir sliten. Men først og fremst må samtlige være mentalt forberedt på en uryddig kamp (jf. scenene på Ullevaal i forrige møtet). Men det er nå en gang slik at de virkelige målmaskinene må ha litt ekstraservice. De 12 em-kvalik-målene Carew og Iversen ikke har scoret, er fordelt på 9 spillere (hvorav Helstad er en av dem).

Kenneth Kvalheim fikk selvfølgelig hjelp da han scoret 5 av 5 Notodden-mål da Sparta Sarpsborg ble slått 5-2. Han ble ikke banens beste i VG dagen derpå. Det kan hende det er en grunn til det, men jeg er stygt redd for at noen har sett vel langt bak resultatene.

Fotball går også ut på å score mål!

Branns gulløl

Av Bengt Eriksen - 10.okt.2007 @ 12:59
Fjorårets bergenske gulløl ble en flause. Høstens nybryggede kan slå til. Men kan Brannmennene faktisk ha drukket gulløl allerede i midten av juni?

Noen vil huske at Brann tapte 0-6 for Lyn på Ullevaal 16. juni i år. Noen husker kanskje også at noen Brannmenn drakk øl på byen etter kampen. Det siste førte til en voldsom fordømmelse av Bergens brave menn. Makan. Med sånne tapssifre skulle de ha skammet seg på hotellet.

Alle Brannsjefene var nødt til å fordømme øldrikkingen og byturen. Hva skulle de ellers ha gjort? Alle ansvarlige fotballpersonligheter så seg nødt til å gjøre det samme. Hvilket signal sender dette til ungdommen, osv?

Det er rart hvordan noe noen ganger blir usømmelig, uelegant, utaktisk og lurt på samme tid. Nei, ikke klokt, for byturen hadde ikke støtte i klokskap. Den eneste støtten jeg kan komme på, er budskapet på plakatene langs veien i Oslo for noen år siden: Gi meg trøst når jeg fortjener det minst. I beste fall forkortet byturen nedturen det er å bli ydmyket. Det kan ha vært lurt, eller smart. Men det er dønn politisk ukorrekt å si det. (Jeg skrev noe om det i Høyt skum i Bergen).

Maleren Odd Nerdrum sa for noen år siden: Idrettsfolk sprenger grenser fordi de er for tjukke i hue til å forstå at de ikke kan sprenges! Det må sies å være grensesprengende dersom Brannmennene tar gull. Det har ikke skjedd siden 1963 (det første året serien het 1. divisjon; er det derfor gullet skal hem?). Det er ingen tvil om at dagens Brannlag er godt, men det skal litt til å bryte det enkelte bergensere opplever som en endeløs rekke av skuffelser. Da må man enten være tjukk i hue, for å bruke Nerdrums ord, eller hard nok i pannen. Jeg velger å tro det siste.

For: Er man for snusfornuftig og for klok, resonnerer man seg fort frem til at den eksisterende rekken ikke kan brytes. Kan hende var byturen et uttrykk for den galskapen som må til.

Uansett om det blir gull eller ikke, vil byturen i juni være en parentes i Branns Tippeligasesong 2007. Det var guttestreker. Kan hende var det også en svak genistrek med alternativ restitusjonstrening etter 0-6. Gravalvoret fikk i hvert fall ikke noe overtak.

Og det er jo et poeng i seg selv, selv om useriøse Brannspillere ble dommen den gang da!

Tjukkere tåke i Skien

Av Bengt Eriksen - 09.okt.2007 @ 13:06
Jeg beklager oppholdet i bloggingen. Jeg har vært på fjellet.

Jeg hadde med pc-en, men slasken som hadde solgt meg en tilkoblingsgreie hadde glemt å fortelle meg hvordan jeg skulle komme meg på nett. Jeg fikk tilbud om å låne en pc, men jeg takket nei fordi den hadde så teite taster. Og hadde jeg hatt flere tåpelige unnskyldninger for ikke å skrive, kunne jeg føyd til dem her.

Sannheten er at jeg valgte utegym i fjelluft fremfor stillesittende pc-drill.

Jeg kjenner ikke den fulle og hele sannhet om hva som er galt med eller i Odd, men det jeg har sett og hørt i det siste har sett hakkende galt ut.

Ove Flindt Bjerg skulle få Odd-skuta inn til sikker Tippeligahavn. Akkurat når han ble ny Odd-trener, vet jeg ikke, men Sandstø og Larsen var gone en fredag kveld (28.9.07). Derfor stusset jeg litt da jeg så Hallvar Thoresen sitte i et annet tv-studio enn meg påfølgende lørdag. Med forbehold om at det var et opptak: Hadde virkelig ikke sportssjefen i Odd Grenland viktigere ting fore enn å analysere andre fotballag dagen etter eller samme dag som klubben hadde fått inn en redningsmann? Flindt Bjerg hadde bare fem sjanser, og den første var bare en dag unna!

Den nye sjefen meldte entusiasme som det viktigste. Flindt Bjerg meldte ikke om noen klare og konkrete grep før kampen mot VIF. Og uten entusiasme, ble det ikke noe av noen ting fra Odd-spillerne.

Nå er det spilt en kamp til, mot RBK, og nå er entusiasmen blitt til bortforklaringer a la dem jeg serverte ovenfor samt frustrasjon. "Hadde jeg hatt en bredere stall, med mange færre skader og ikke så mange spillere i karantene på grunn av gule kort, ville enkelte gått hodestups ut av stallen i morgen." Slik var Flindt Bjerg sitert på fxt.no etter 1-4-tapet mot RBK søndag. Og videre: "Situasjonen i klubben er langt verre enn jeg var klar over."

Du verden! Ikke bare har ledelsen i klubben opptrådt klønete (se også Tåke i Skien), det ser også ut til at redningsmannen er en smule naiv.

Til det første: Hadde tanta mi hatt gummihjul, så hadde det gått direktebuss fra flyplassen til der hun bor. En redningsmann må jo ta grep, ikke jabbe om det han ikke liker og som han ikke kan/vil gjøre noe med.

Til det andre: Situasjonen i en klubb som sliter er alltid verre enn den ser ut til. Enten fordi det er så mye galt at noe fortrenges, glemmes eller velges vekk i beskrivelsen av tilstanden, eller også fordi beskriverne av tilstanden pakker dritten pent inn. Det må redningsmannen ta høyde for. (Hvis han er lurt opp i stry, er det en annen sak!)

Det var bare morgentåke på fjellet. Heldigvis.

oktober 2007
ma ti on to fr
1 2 3 4 5 6 7
8
9
10
11 12 13 14
15
16
17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29
30
31        
             
hits