TV2Nettavisen

Begynnelsen på slutten

Av Bengt Eriksen - 25.okt.2006 @ 12:29

”Kampen varer i 90 minutter.” ”Ballen er rund.” ”Etter kampen er før kampen.” Sepp Herberger er kalt fotballflosklenes far. Det siste sitatet er patentert av dagens trenere, om enn i en annen språkdrakt: ”Vi fokuserer på neste kamp”.

Jeg vil nødig gjøre Herberger urett. Han er først og fremst kjent som mannen bak ”Mirakelet i Bern”. Han var landslagssjef for Vest-Tyskland da de slo Ungarn i vm-finalen i 1954. Mirakelbenevnelsen kom dels fordi tyskerne ble verdensmestere kun ni år etter krigens slutt, og dels fordi Vest-Tyskland ble grisebanket av Puskas’ Ungarn tidligere i mesterskapet.

Mange Tippeligalag må snart lene seg på et lite mirakel. Odd Grenland tok sitt 29. poeng for fem runder siden. Etter det er det blitt fire strake tap. De er ikke tørre på bena. Det er heller ikke Sandefjord (29), HamKam (28), Fredrikstad (28), Tromsø (26), Viking (26) og Molde (25). (Kamma har et ”halvt poeng” med sitt ene plussmål; de øvrige har negativ målforskjell.)

Sandefjords Tor Thodesen hevdet nylig at hengehuene i Oslo ikke skjønte hva hvalfangerbyens stolte karer kunne stelle i stand da Sandefjord ble tippet ned før sesongen startet. Han har rett. Jeg kjenner ingen som treffer på 14 lags tabellplassering før 182 kamper er spilt. Men jeg skjønner at når hvalfangere først får noe, er det storfisk (min morfar jobbet tross alt på en hvalfangerbåt!). Sandefjord har to forsøk igjen. Og forresten: Jeg har bare vært sleivete nok til å si at de lagene som kommer ETTER Sandefjord på tabellen, rykker ned!

Tromsøs Steinar Nilsen har sagt at jeg bruker TV 2 og FXT til å fortelle hvor åpenbart det er at Tromsø kommer til å rykke ned. Det jeg sa, før kampen mot FFK på Alfheim (23. runde), var at Tromsø måtte vinne tre av fire kamper for å overleve. Nå har de vunnet to av dem. Det er faktisk ikke sikkert det holder med tre seire på de fire kampene som da gjenstod, for man kan altså rykke ned med ”bare” 29 poeng.

Det kan føles godt å få satt på plass folk som er utstyrt med eksperttittel. Jeg vet litt om det, for mitt Skeidlag anno 1999 var og forblir det siste amatørlaget i Tippeligaen. Vi ble tippet som soleklar jumbo. Hvis Tor og Steinar er i posisjon til det, får jeg tåle at de peker nese til meg etter sesongen. Men jeg føler meg sikker på at de vil ha langt større gleder hvis de lykkes med å fornye Tippeligakontrakten!

”This is not the end. It is not even the beginning of the end. But it is, perhaps, the end of the beginning.” Det var ordene sir Winston Churchill serverte sine landsmenn en novemberdag i 1942. Han mobiliserte språket og sendte det ut i krigen.

Vi skriver oktober 2006. Det er ikke slutten på begynnelsen av Tippeligaen, men begynnelsen på slutten. Thodesen og Nilsen, Sandstø/Larsen, Grodås, Eggen, Nordlie og Stavrum kommer til å bruke mye tid på å gjøre det samme som salige Winston (og Herberger). Det skal noe til å matche ordkunstneren sir Winston (han fikk Nobelprisen i litteratur!), men det er forsøket verdt. Alternativene er resignasjon og kapitulasjon. Det er ikke-eksisterende alternativer.

For å si det med herr Herberger: Det er ikke over før det er over!


Kommentarer:
Postet av: Kenneth J. Gabrielsen

Ikke la deg irritere, Bengt. Du er en av de soleklart beste såkalte ekspertkommentarer på norsk TV, og klarer noe så sjeldent som å kombinere saklighet med gode formuleringer. I farten kommer jeg vel bare på Lars Tjærnås som kommer noenlunde i samme kategori. Takke meg til slike som dere framfor klovner som Mini og Ivar Hoff.

For ordens skyld - jeg er TIL-supporter...

25.okt.2006 @ 15:02
Postet av: Kenneth J. Gabrielsen

Tjærnås er vel kanskje ikke ekspertkommentator nå lenger, men det er på siden av poenget. Han hadde noe av det samme.

25.okt.2006 @ 15:03
Postet av: Bolla

På tide at 14 blir 16?

Dette må vel bli tidenes mest spennende "nedrykksslosskamp" i tippeligaens historie. 7 lag kan rykke ned to runder før slutt. Forundrer meg ikke om dette er ståa også før siste runde. For førstkommende søndag møter de syv til nå beste lagene i tippeligaen, de syv dårligste. Med andre ord kan bunnlagene legge mye av grunnlaget for fortsatt tippeligakontrakt selv. Synes jo veldig synd på de to (eller tre) lagene, som rykker ned i år, når det er så jevnt som det er. Halvparten av lagene i divisjonen kommer trolig bare et par poeng unna nedrykk, og det virker veldig tilfeldig hvem som må ta steget ned en divisjon. Kanskje burde tippeligaen bli utvidet med to lag til? Etter min mening er det rom for dette. De beste lagene i 1 divisjon er fullt på høyde med de dårligste i tippeligaen. Det er jo bare å se hvor bra sandefjord og stabæk har klart seg i år. Det samme med start året før. De rykket opp og ble nesten seriemester.

Det er synd at at et lag som Ålesund med flott stadion og fulle hus på tribunene går som en jojo opp og ned fra tippeligaen. Man kan jo si at det er deres egen feil, og at de ikke har vært gode nok. Men det har vært med minst mulig margin de har rykket ned hver gang. Husker spesielt da tromsø tok plassen fra dem på lerkendal med et mål på overtid, mot et rosenborg som ikke hadde noe særlig å spille for.

Spenning hadde det fortsatt kommet til å bli i bunnen. Og jeg tror det bare hadde økt publikumsinteressen med to lag til.

Har i hvertfall ingen tro på at ålesund og strømsgodset kommer til å bli noen dumpekandidat i neste års tippeliga. Heller ikke Bodø/Glimt hvis de skulle rykke opp. Så hvorfor ikke utvide ligaen....

25.okt.2006 @ 15:25
Postet av: Skyclad

Ikke bare kan 7 lag røkke ned, men alle 7 laga kan ende på samme poengsum også

28.okt.2006 @ 12:08
Postet av: Stefan0454

Sandefjord rykker ikke ned, jeg er VIF fan og håper At nils Johan Semb ikke blir vif trener. Det er det jeg ønsker mest

30.okt.2006 @ 20:45

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://app.nettblogg.no/trackback/ping/2468869
hits