TV2Nettavisen

Fravær av ubehag

Av Bengt Eriksen - 20.mai.2006 @ 14:19
Et fotballag som ikke har én eller to ordensmenn, er dømt til å slite. Deres viktigste oppgave er nemlig å sørge for at ubehag ikke oppstår.

”Gudskjelov, her lukter det ikke sur melk i dag heller!” Den replikken slippes neppe i klasserommene på barneskolene rundt om. Det tas for gitt at det ikke lukter sur melk. Det tas for gitt at søpla fjernes når matpausen er over. Det er ikke en selvfølge hvis ordensmannsordningen opphører.

På en arbeidsplass jobbet det en som hadde kraftig med overtid (han var over 70 år). Nå skulle han over i pensjonistenes rekker. En ansatt lurte fælt på hvorfor de skulle samle inn penger til avskjedsgave, for han hadde ikke sett at den gamle hadde gjort noe på mange år. ”Vent til han har sluttet,” sa en kollega, ”da skal du få se hva han har gjort”. Det tok ikke mange dagene: Lunsjtallerkener med matrester ble stående igjen i kontorlandskapet, kaffemaskinene var tomme allerede på formiddagen, søppelbøttene var stappfulle, det manglet såpe på toalettet og papirskuffene på kopimaskinen var tomme støtt og stadig. Ordensmannen var borte. Det gikk utover både trivsel, jobbkvalitet og resultater.

Det er samme prinsipp på et fotballag. Og fra tabellenes øverste hyller finner vi ordensmenn av ypperste klasse: Espen Søgård (LSK), Martin Andresen (Brann) og Tommy Svindal Larsen (Odd Grenland). Søgård er mer grovarbeider enn Andresen og Svindal Larsen, men alle tre har et overordnet ansvar for å styre troppene, holde oversikt, balansere og servere kloke pasninger. De er sjefene i kontrolltårnet.

Hvordan så det ut da Kjetil Rekdal spilte sentralt på Norges landslag på 90-tallet (den sentrale plasseringen er jo ikke tilfeldig; jf. de nevntes posisjon på banen!)? Var han en uvøren risikofrik av en tekniker, en som satset alle kortene på tunneler og hælspark, eller var det en traust mann som tasset rundt og passet på at alt var i orden og som satset på safety first-pasninger til høyre og venstre og noen ganger rett frem? (Jeg har for lengst definert vm-scoringen hans mot Mexico som unntaket som bekrefter regelen; det er helt utenkelig at det var meningen at han, av alle, skulle storme inn i Mexicos målgård den kvelden!)

Hvordan så det ut i Rosenborgs mange glansdager? Var ikke Bent Skammelsrud den balanserende mannen, han som var så dønn viktig i de såkalte overgangene? For det første satte Bent i gang mang en overgang med korte presise støtpasninger. For det andre var han garantisten for at indreløperne kunne storme med (Berg-er, Strand, Leo og alt hva de het) fordi de visste at herr Ansvarlig kom slepende etter for å tette ”hullene”. Dernest visste hele RBK-laget at de hadde en sentralt plassert mann i banen hvis overgangen ble brutt og det kom kontraangrep.

Har RBK klart å erstatte sin mangeårige og uvurderlige ordensmann? Svaret er entydig nei. Ser vi igjen en Kjetil Rekdal på dagens landslag? Svaret er like entydig nei.

Martin Andresen og Tommy Svindal Larsen er på ny tatt ut i landslagstroppen. Da gjenstår bare tusenkronersspørsmålet: Makter de å være ordensmenn på et internasjonalt nivå, eller makter de det kun på sine respektive klubblag i norsk Tippeliga?

Det er meningsløst å svare med ord. Kvalifiserte ordensmenn får ting gjort – ikke sagt. Av hele mitt fotballhjerte: Lykke til.

Kommentarer:
Postet av: Mr. C

Veldig enig med ditt innlegg. Ordensmennene er så vanvittig viktig i fotball. Bare så synd de får for lite oppmerksomhet. Alle gode internasjonale her også solide ordensmenn, som ikke er de største stjernene. Et godt eksempel er Makelele i Chelsea som gikk fra Real Madri. En vanvittig viktig spiller for begge lag, som Real Madrid merket den dag han forsvant. Uten en ordensmann vil ikke noe stjernegalleri skinne. Et lag kan ikke bestå av 11 myggen´er.

21.mai.2006 @ 13:12
Postet av: CBL

Eg er også enig med ditt inlegg. Men har eit par spørsmål til deg. Kva synest du om England sinn tropp i årest VM. Den sentrale midtbanen med Gerrard og Lampard som utvilsomt er nokon av dei beste midtbane spelarane i verden, men er dei litt for like? Mangler England ein "maestro" på midtbanen? Ein som kan ligg som eit anker? Min oppfattning av Gerrard og Lampard er at begge er litt for offansive i spelestil og at det kanskje hadde vert bedre å hatt ein som Carrick liggende på midtbanen og stabilisere. Han er jo ikkje ein like god fotball speler totalt sett som dei to andre, men han har dei egenskapene som du skriver at ein slik speler bør ha...

21.mai.2006 @ 14:44
Postet av: Kent Aune

I går, satt jeg som vanlig og irriterte meg over deg. Du unner ikke RBK mye for tiden, og har vondt for å si noe som helst positivt om Norges beste lag de siste femten årene. Jeg er pinelig klar over at de ikke var i nærheten av det i går. Og grunnen, tror jeg vi har her. Ordensmannen.... Jeg satt i band-bilen på tur hjem i går og sa nettopp dette. Og ser i dag at jeg kan ha vært inne på noe...I og med at du sier dette, som såkalt ekspert. Hva har egentlig Jan Gunnar Solli utrettet i årets vårsessong??? Er det ikke tydelig at det er her RBK svikter? (ved siden av dette tullete spillet til Vidar Riseth osv..) Og hva i alle dager er det da Åge Hareide tenker på?? Finnes det ikke mange bedre alternativer enn en spiller som blir tatt av banen etter Høgmos tordentale (som er så skjelden at vi leser om det i media)? - for å rette opp kampen. Noe som forsåvidt skjer...
Jeg er klar over at Høgmo skal ha sagt at Solli skal få tid, men jeg vet ikke hvor lenge en person som ikke holder orden skal få lov å være ordensmann. Vi konstataerer at RBK fikk gjort leksene, selv om rommet var fylt med søppel og sur melk.
Å så er da du og jeg iallefall enige om noe... =)

22.mai.2006 @ 11:40
URL: http://www.ramp.cc
Postet av: Iskald

Vålerenga var ikke såret.Det var hverdagen som ble servert pupillene når kvalifisering for å beholde lisensen skulle fortjenes.Motstanderen heter Sandefjord,å jeg vil ikke et sekund tvile på sulten til 1 divisjonslaget.Men jeg vil ha deg til å huske stemningen rundt klubben Vålerenga den dagen.DEN DAGEN.Og vær så snill.Jeg vil ikke frem til kampens hete,det er snakk om Oslo-klubben som låg og sprellet vagt i sjøen å konsentrerte seg mest om å føle kulden fremfor å se opp på de eventuelle mulighetene.


Så vant de kampen og ny kontrakt var sikret.phuu !
Det er da Kjetil Rekdal ikke klarer å holde gledens tullferer tilbake og på tv etter kampen sier ivrig,soleklart,raskt og ikke minst frimodig
Det var bra at vi ikke rykket ned i år,FOR da kan vi komme sterkt tilbake å bli det første laget som slår Rosenborg i kampen om ligagullet.hmm ?


De fleste med meg tror jeg oppriktig at viftet dette utsagnet bort med en hånd og et smil om munnen.Han burde heller tenke på å stabilisere et realistisk Vålerengalag som sikkert som banken tar en topp 7 plassering hvert år til Oslo`s store glede/lettelse.Hukommelsen min drar frem at en kollega av meg sa,det e nu sånt som du si i glædesrusen.Når vi ser på årene som har blitt sluttført å I sin opptreden i enga så har han etter en fantastisk spillerkarriere (berget) klubben fra nedrykk,ført den opp på høgt nivå med spill om gullet til siste slutt som endte med sølv,spilt absolutt overbevisende i Champions League kvalifisering mot Club Brugge,hvor de klarte å gjennomføre en hjemmekamp som viste stor aggresjon,en følelse av kontroll i vår stue og tyngde i angrepet med (stjernen) Ivers som skorpionens fryktinngytende giftige stikk som avslutter.Det ble tap etter returoppgjør,men han I har skapt noe i en prosess som han på forhånd utpekte og på slutten av sesongen vant enga gull som første lag etter rosenborgtiden.


I fotball teller resultat og bare resultat.Det er min påstand at om England hadde vunnrt VM med sitt tafatte spill så hadde kritikken blitt lagt i bakgården mens spenningen,æren og gleden over første gull siden 1966 ville villig blitt spredd utover den opne plenen på fremsiden av huset.
Konklusjon:Til tross for Kjetil`s harde lederstil med mange utskiftninger av folk og til tross for hans mildt sagt svake avslutning på sesongen som endte rosenrødt så er kjetil
Rekdal et GJENNOMFØRT GENI.Til slutt vil jeg beklage at dette innlegget ikke treffer helt det det skulle være svaret på.Men da Rekdal ble nevnt så kunne jeg ikke dy meg å ville få frem litt historie rundt turbulensen i enga,og ikke bare det at NÅ har enga et godt lag.NÅ bør de vinne denne kampen.NÅ bør...

En utrolig prestasjon av reka å annonserse gullet for så å ta først sølv og så gull.

04.aug.2006 @ 11:06

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://app.nettblogg.no/trackback/ping/1314918
hits