TV2Nettavisen

Fravr av ubehag

Av Bengt Eriksen - 20.mai.2006 @ 14:19
Et fotballag som ikke har én eller to ordensmenn, er dømt til å slite. Deres viktigste oppgave er nemlig å sørge for at ubehag ikke oppstår.

”Gudskjelov, her lukter det ikke sur melk i dag heller!” Den replikken slippes neppe i klasserommene på barneskolene rundt om. Det tas for gitt at det ikke lukter sur melk. Det tas for gitt at søpla fjernes når matpausen er over. Det er ikke en selvfølge hvis ordensmannsordningen opphører.

På en arbeidsplass jobbet det en som hadde kraftig med overtid (han var over 70 år). Nå skulle han over i pensjonistenes rekker. En ansatt lurte fælt på hvorfor de skulle samle inn penger til avskjedsgave, for han hadde ikke sett at den gamle hadde gjort noe på mange år. ”Vent til han har sluttet,” sa en kollega, ”da skal du få se hva han har gjort”. Det tok ikke mange dagene: Lunsjtallerkener med matrester ble stående igjen i kontorlandskapet, kaffemaskinene var tomme allerede på formiddagen, søppelbøttene var stappfulle, det manglet såpe på toalettet og papirskuffene på kopimaskinen var tomme støtt og stadig. Ordensmannen var borte. Det gikk utover både trivsel, jobbkvalitet og resultater.

Det er samme prinsipp på et fotballag. Og fra tabellenes øverste hyller finner vi ordensmenn av ypperste klasse: Espen Søgård (LSK), Martin Andresen (Brann) og Tommy Svindal Larsen (Odd Grenland). Søgård er mer grovarbeider enn Andresen og Svindal Larsen, men alle tre har et overordnet ansvar for å styre troppene, holde oversikt, balansere og servere kloke pasninger. De er sjefene i kontrolltårnet.

Hvordan så det ut da Kjetil Rekdal spilte sentralt på Norges landslag på 90-tallet (den sentrale plasseringen er jo ikke tilfeldig; jf. de nevntes posisjon på banen!)? Var han en uvøren risikofrik av en tekniker, en som satset alle kortene på tunneler og hælspark, eller var det en traust mann som tasset rundt og passet på at alt var i orden og som satset på safety first-pasninger til høyre og venstre og noen ganger rett frem? (Jeg har for lengst definert vm-scoringen hans mot Mexico som unntaket som bekrefter regelen; det er helt utenkelig at det var meningen at han, av alle, skulle storme inn i Mexicos målgård den kvelden!)

Hvordan så det ut i Rosenborgs mange glansdager? Var ikke Bent Skammelsrud den balanserende mannen, han som var så dønn viktig i de såkalte overgangene? For det første satte Bent i gang mang en overgang med korte presise støtpasninger. For det andre var han garantisten for at indreløperne kunne storme med (Berg-er, Strand, Leo og alt hva de het) fordi de visste at herr Ansvarlig kom slepende etter for å tette ”hullene”. Dernest visste hele RBK-laget at de hadde en sentralt plassert mann i banen hvis overgangen ble brutt og det kom kontraangrep.

Har RBK klart å erstatte sin mangeårige og uvurderlige ordensmann? Svaret er entydig nei. Ser vi igjen en Kjetil Rekdal på dagens landslag? Svaret er like entydig nei.

Martin Andresen og Tommy Svindal Larsen er på ny tatt ut i landslagstroppen. Da gjenstår bare tusenkronersspørsmålet: Makter de å være ordensmenn på et internasjonalt nivå, eller makter de det kun på sine respektive klubblag i norsk Tippeliga?

Det er meningsløst å svare med ord. Kvalifiserte ordensmenn får ting gjort – ikke sagt. Av hele mitt fotballhjerte: Lykke til.

Kommentarer:
Postet av: Mr. C

Veldig enig med ditt innlegg. Ordensmennene er s vanvittig viktig i fotball. Bare s synd de fr for lite oppmerksomhet. Alle gode internasjonale her ogs solide ordensmenn, som ikke er de strste stjernene. Et godt eksempel er Makelele i Chelsea som gikk fra Real Madri. En vanvittig viktig spiller for begge lag, som Real Madrid merket den dag han forsvant. Uten en ordensmann vil ikke noe stjernegalleri skinne. Et lag kan ikke best av 11 myggener.

21.mai.2006 @ 13:12
Postet av: CBL

Eg er ogs enig med ditt inlegg. Men har eit par sprsml til deg. Kva synest du om England sinn tropp i rest VM. Den sentrale midtbanen med Gerrard og Lampard som utvilsomt er nokon av dei beste midtbane spelarane i verden, men er dei litt for like? Mangler England ein "maestro" p midtbanen? Ein som kan ligg som eit anker? Min oppfattning av Gerrard og Lampard er at begge er litt for offansive i spelestil og at det kanskje hadde vert bedre hatt ein som Carrick liggende p midtbanen og stabilisere. Han er jo ikkje ein like god fotball speler totalt sett som dei to andre, men han har dei egenskapene som du skriver at ein slik speler br ha...

21.mai.2006 @ 14:44
Postet av: Kent Aune

I gr, satt jeg som vanlig og irriterte meg over deg. Du unner ikke RBK mye for tiden, og har vondt for si noe som helst positivt om Norges beste lag de siste femten rene. Jeg er pinelig klar over at de ikke var i nrheten av det i gr. Og grunnen, tror jeg vi har her. Ordensmannen.... Jeg satt i band-bilen p tur hjem i gr og sa nettopp dette. Og ser i dag at jeg kan ha vrt inne p noe...I og med at du sier dette, som skalt ekspert. Hva har egentlig Jan Gunnar Solli utrettet i rets vrsessong??? Er det ikke tydelig at det er her RBK svikter? (ved siden av dette tullete spillet til Vidar Riseth osv..) Og hva i alle dager er det da ge Hareide tenker p?? Finnes det ikke mange bedre alternativer enn en spiller som blir tatt av banen etter Hgmos tordentale (som er s skjelden at vi leser om det i media)? - for rette opp kampen. Noe som forsvidt skjer...
Jeg er klar over at Hgmo skal ha sagt at Solli skal f tid, men jeg vet ikke hvor lenge en person som ikke holder orden skal f lov vre ordensmann. Vi konstataerer at RBK fikk gjort leksene, selv om rommet var fylt med sppel og sur melk.
s er da du og jeg iallefall enige om noe... =)

22.mai.2006 @ 11:40
URL: http://www.ramp.cc
Postet av: Iskald

Vlerenga var ikke sret.Det var hverdagen som ble servert pupillene nr kvalifisering for beholde lisensen skulle fortjenes.Motstanderen heter Sandefjord, jeg vil ikke et sekund tvile p sulten til 1 divisjonslaget.Men jeg vil ha deg til huske stemningen rundt klubben Vlerenga den dagen.DEN DAGEN.Og vr s snill.Jeg vil ikke frem til kampens hete,det er snakk om Oslo-klubben som lg og sprellet vagt i sjen konsentrerte seg mest om fle kulden fremfor se opp p de eventuelle mulighetene.


S vant de kampen og ny kontrakt var sikret.phuu !
Det er da Kjetil Rekdal ikke klarer holde gledens tullferer tilbake og p tv etter kampen sier ivrig,soleklart,raskt og ikke minst frimodig
Det var bra at vi ikke rykket ned i r,FOR da kan vi komme sterkt tilbake bli det frste laget som slr Rosenborg i kampen om ligagullet.hmm ?


De fleste med meg tror jeg oppriktig at viftet dette utsagnet bort med en hnd og et smil om munnen.Han burde heller tenke p stabilisere et realistisk Vlerengalag som sikkert som banken tar en topp 7 plassering hvert r til Oslo`s store glede/lettelse.Hukommelsen min drar frem at en kollega av meg sa,det e nu snt som du si i gldesrusen.Nr vi ser p rene som har blitt sluttfrt I sin opptreden i enga s har han etter en fantastisk spillerkarriere (berget) klubben fra nedrykk,frt den opp p hgt niv med spill om gullet til siste slutt som endte med slv,spilt absolutt overbevisende i Champions League kvalifisering mot Club Brugge,hvor de klarte gjennomfre en hjemmekamp som viste stor aggresjon,en flelse av kontroll i vr stue og tyngde i angrepet med (stjernen) Ivers som skorpionens fryktinngytende giftige stikk som avslutter.Det ble tap etter returoppgjr,men han I har skapt noe i en prosess som han p forhnd utpekte og p slutten av sesongen vant enga gull som frste lag etter rosenborgtiden.


I fotball teller resultat og bare resultat.Det er min pstand at om England hadde vunnrt VM med sitt tafatte spill s hadde kritikken blitt lagt i bakgrden mens spenningen,ren og gleden over frste gull siden 1966 ville villig blitt spredd utover den opne plenen p fremsiden av huset.
Konklusjon:Til tross for Kjetil`s harde lederstil med mange utskiftninger av folk og til tross for hans mildt sagt svake avslutning p sesongen som endte rosenrdt s er kjetil
Rekdal et GJENNOMFRT GENI.Til slutt vil jeg beklage at dette innlegget ikke treffer helt det det skulle vre svaret p.Men da Rekdal ble nevnt s kunne jeg ikke dy meg ville f frem litt historie rundt turbulensen i enga,og ikke bare det at N har enga et godt lag.N br de vinne denne kampen.N br...

En utrolig prestasjon av reka annonserse gullet for s ta frst slv og s gull.

04.aug.2006 @ 11:06

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://app.nettblogg.no/trackback/ping/1314918
hits