TV2Nettavisen

Opplysningstid i Frankfurt

Av Bengt Eriksen - 18.jun.2006 @ 17:28
Portugal hadde slått Iran 2—0 i Frankfurt. Med det var Portugal videre fra gruppespillet på kortest mulig tid. Iran var ute av vm på ditto. Seier og tap. Glede og skuffelse. Fest og faenskap, eller?

På vei ut av stadion, kom jeg til å tenke på OL på Lillehammer. Som da jeg sto ved løypa under herrestafetten. I timevis hadde vi – side om side med italienerne – heiet de brave norske skiløperne frem i sporet. Da tapet var et faktum, pakket vi sakene våre for å gå mot gågata i Lillehammer. Sånn var det bare; tapet var et faktum, været var fortsatt strålende og alle var glade. De som skilte seg ut, var litt gladere enn oss andre. Italienerne var litt gladere den dagen.

Men det var OL på Lillehammer – the best olympic games ever. Sånn er det ikke i verdensidretten fotball. Sånn er det ikke etter at fotballnasjoner har møtt hverandre til dyst. Da er det nærmest vedtatt at taperlagets fans skal ødelegge moroa for vinnerne – og de mange tilstedeværende som ”bare” er glad i fotball. Det er sånn det er, liksom.

Med mindre jeg har vært ekstremt heldig, og med mindre de jeg har snakket med som har vært andre steder enn meg har vært like heldig, virker vm – stort sett – å være en eneste stor fest. På stadion, utenfor stadion – før og etter – og i byen før og etter kamp.

Da kampen Italia—USA var slutt, forlot jeg hotellets tv for å se hva som skjedde i byen. Jeg havnet i en gågate i sentrum av Frankfurt. Den var smekkfull av folk og virket fri for kultenheter. Glede, derimot, var det over alt.

Et band hadde konsert midt i gågata. Og der sto vi, altså: iranere, portugisere, spanjoler, svensker, engelskmenn, tyskere, amerikanere, sørkoreanere, nordmenn, ghanesere – ja, you name them, som det heter. Tapere, ikke-kvalifiserte og vinnere sto tett som sild i tønne. Alle som én sang med. Alle som en var beveget. Få var dem som kom på ideen om å overdøve bandet med ”football’s coming home”. Og når sant skal sies: De få hadde små problemer med å få med seg de mange. Ganske raskt ble bandet med på notene også!

I slike stunder innbiller jeg meg at fotball spiller en avgjørende rolle i verden. Lørdag kveld sto vinnere og tapere side om side i fred og fordragelighet. På fest –- om og for fotball. Punktum.

Før avslutningsseremonien på Lillehammer, ble det delt ut lommelykter til publikum. Seremonien ble en eneste stor opplyst aften. Jeg kan opplyse om følgende: I Frankfurt lørdag kveld, var det rett før jeg kjøpte en lighter.

Kommentarer:
Postet av: Fotballelsker

Herlig, fikk frysninger. Fotball kan du, enkelt og greit.

20.jun.2006 @ 16:45
Postet av: Hurricane Gilbert

Ingen tvil; verdensmesterskapet i fotball er bra saker. Og spesielt i Tyskland, der de har orden p det meste - slik vi ogs til en viss grad har her hjemme p bjerget.

Og den egentlige moralen i visa:

P tide med et nytt OL i Norge!

21.jun.2006 @ 10:56
Postet av: Hurricane Gilbert - igjen

PS. For fotball-VM fr vi neppe...

21.jun.2006 @ 11:00
Postet av: Fotball elsker fra Bergen!!

Det er en sann fornyelse lese Bloggen din Bengt. Du sprer kunnskap om fotball med et stort glimt i yet, samtidig er du veldig klar og ikke minst lett forst, enten du sitter i studio eller du skriver her. Ser frem til lese Bloggen din nr hst-sesongen starter og nr Brann tar hjem gullet.

Postet av: marvel

Er en ivrig fotballtilhenger fra Fredrikstad. Det er befriende godt hre p deg under fotballsendingene, bde under VM og landskamper. Du er dyktig, virker godt forberedt og gr rett p sak. Ikke slik som enkelte andre i TV2 gjr, masse vissvass ala Mini, som jeg mener ikke er kompetent til jobbe i masemedia. Vil for vrig be dine kolleger ta en titt p SVT og TV4, jeg ser heller der p grunn av deres serisitet, humor og gode faglige niv. Norsk tv har masse lre av svenskene!

Spurslig hilsen Martin Fjeld

Three lions on a shirt, Defoe for England!

23.jun.2006 @ 12:40
Postet av: allan

du er den beste kommentatoren/experten p fotball norge noensinne har hatt. ingen fr sagt ting som du gjr bengt. st p

24.jun.2006 @ 11:35
Postet av: Andreas

Veldig godt skrevet Bengt, du er favoritten

25.jun.2006 @ 11:01

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://app.nettblogg.no/trackback/ping/1484333
hits