TV2Nettavisen

En skikkelig trenertype

Av Bengt Eriksen - 15.sep.2006 @ 15:47

Da Tom Prahl ble hovedtrener i Viking, var det bare å rydde plass til en 2006-medalje i det trange premieskapet. Da Mons Ivar Mjelde ble hovedtrener i Brann, ble han ”gratulert” med en kraftsalve fra autorisert hold: ”Faglig sett kunne jeg i hvert fall ha kommet opp med ti bedre kvalifiserte navn til jobben.”

Det var ingen ringere enn daværende leder i Norsk Fotballtrenerforening (NFT), Cato Holm, som ”gratulerte” Mjelde med utnevnelsen som leder av Brann-stasjonen (VG, 15.01.2003).

Det er et uomtvistelig faktum at Mjeldes Brann leder Tippeligaen, mens Prahls Viking bånner. Prahl fikk sparken som Viking-trener i går. Hvordan kan en av Nordens trenernestorer komme så skjevt ut i ”konkurranse” med en som knapt nok har fullført læretiden?

Vi glemmer oss. Dermed begår vi kardinalfeilen å sette likhetstegn mellom formelle kvalifikasjoner og egnethet. Merk deg ordene ”faglig” og ”kvalifisert” i sitatet over. Satt sammen til ”faglig kvalifisert” anses de for å være det nærmeste man kommer trenerkompetansens himmel. Ved treneransettelser anses de for å være uangripelig. Ingen ved sine fulle fem ansetter en trener som ikke er faglig kvalifisert! Ingen ved sine fulle fem kritiserer ditto. Sånn er det bare!

Mons Ivar Mjelde var ikke såkalt faglig kvalifisert da han ble hovedtrener. Han hadde knapt nok et trenerdiplom. Brann er blitt cupmester (2004) og leder nå serien med en trener som for litt siden både var uerfaren og ufaglært. Viking valgte annerledes. Tom Prahl hadde erfaring, faglige kvalifikasjoner og tidligere meritter med Halmstad BK og Malmö FF.

Branns ansettelse av Mjelde har minnet oss om én ting: Det hender det er lurt å vurdere om trenertypen er egnet til å trene/lede klubben! Formalia er ikke alltid det eneste. Man skulle kanskje tro at Brann, av alle klubber, ville komme best ut av det med en breial trener. Det ville liksom kle den klubben. I stedet har den en nøktern og seriøs Mjelde – en som veier sine ord to og tre ganger før allmennheten får høre dem. Kjedelig, sier noen. Mulig det, men kanskje det blir balanse av slikt. Kanskje det er nettopp det som gjør at Mjelde og klubben Brann tilsynelatende danser så godt sammen. Kanskje det er en avansert form for komplementære ferdigheter – de som er så nødvendig spillerne imellom for at spillet skal gli!

Hvis Benny Lennartsson-typen er den som passer best i Viking, og det finnes grunner til å anta det, er det vanskelig å se at Tom Prahl skulle kunne passe inn i Viking. Sett fra tv-stolen er Lennartsson og Prahl to klin forskjellige typer. I så måte blir ansettelsen av Prahl litt tragikomisk. Men jeg ser ikke bort fra at Viking-ledelsen har gått seg vill i kategorien ”faglig kvalifisert” og helt glemt det viktige typekravet. Med Tom Nordlie har de fått en som er nærmere Lennartsson som type enn dem som har vært innom i mellomtiden.

Typer er som talenter; de er sjeldne, det er vrient å sette ord på hva de kan, men deres egenskaper og ferdigheter er helt avgjørende for å nå til topps. Å være ”faglig kvalifisert” er knapt nok et minimumskrav.


Kommentarer:
Postet av: Samuell

Tom Nordlie har ganske enkelt det som trengs. En ubeskrivelig faktor. Nordlie har karisma. Han har tenning. Han krydrer det å være fotballsupporter - men kanskje også det å være fotballspiller ? Er det kanskje denne motiveringsegenskapen hans som har ført han til suksess hvor enn han har gått ?

Men nok om det. Jeg er Viking-supporter på min hals, og svært fornøyd med at ledelsen hentet inn Nordlie. Men jeg vil så gjerne ha Nordlie her i flere sesonger. Nordlie og Viking er jo på mange måter skapt for hverandre :

Nordlie var på leting etter en interessant og stor klubb. Det er akkurat det han får i Viking. Et enormt press, 14-16 000 på kampene, store midler han kan rutte med, og en region som har 200 000 innbyggere, der flere potensielle, lokale og unge spillere ligger på lur.

Viking på sin side var på leting etter en trener som kunne piske spillerne. En som får fram tenning og innsats hos spillerne. Og Viking skriker også sårt etter den såkalte Nordlie-effekten : Media elsker Nordlie. Viking sliter med å få spalteplass i riksmediene, men disse dagene tror jeg er talte med Nordlie som trener. Og økt oppmerksomhet fører som sagt til større regional og nasjonal interesse, derav flere TV-kamper og fetere sponsorkontrakter.

Ellers så tror jeg at Nordlie har mye interessant å ta fatt på i årets Viking-lag :

- 2004-sesongen store kometer, Alexander Ødegaard og Ragnvald Soma, er i landslagsklasse i form. Får han disse to i form, har han to norske, gode profiler å bygge laget rundt.

- Han har noen meget spennende unge talenter å jobbe med. Jone Samuelsen og Andre Danielsen er allerede fast inventar. Alexander Gabrielsen spiller fast på U-21. Birkir Bjarnason blir regnet som et av Islands største talent og fikk meget gode skussmål fra Prahl.

- I tillegg har han mange spillere som er ute av form/ikke prestert i mørkeblått, som er spennende spillertyper : Øyvend Svenning, Peter Ijeh, Nicolai Stokholm og Søren Berg. Å få Gaarde i form blir også viktig.




Så sånn sett tror jeg Viking/Nordlie kan bli en meget fin kombinasjon. En ressurssterk og tradisjonsrik klubb kombinert med en fargerik og meget god trener kan bli suksessformelen.

15.sep.2006 @ 17:04
Postet av: ?

Du har helt rett om Mjelde. Ser vi vekk fra den bratte læringskurven han har hatt rent sportslig er det noe annet som er minst like viktig.
Han var akkurat det Brann trengte for å gi Brann tilliten tilbake hos sponsorer og investorer. De som har vært en viktig grunn til Brann sitt store oppsving med sine spillerkjøp.

Og når man nevner Mjelde må man også nevne Dahl og Ludvigsen. Sammen med Mjelde har de utviklet en klubb som bygger sitt virke på en nøye gjennomtenkt filosofi. Og ikke, slik det var før, at klubben var veldig trenerstyrt. Noe som nødvendigvis førte til at klubben måtte starte helt på nytt hver gang man skiftet trener. Og det var jo relativt ofte...

15.sep.2006 @ 20:35
Postet av: Netrom

Her misser den gode Bengt i logikken, og det fordi han glemmer historien bak historien.
a) Mjelde ble ansatt som en billig og lokal løsning for en klubb som ikke hadde penger til dopapir. Mjelde ble ikke vurdert som den beste treneren, men som en trener som kunne akseptere at målsettingen var å berge plassen med det skraleste mannskapet som har vært vist fram på Brann Stadion. Og det greide Mjelde, all ære til han. Så har jo Mjelde jobbet noen år etter dette, og skaffet seg gjennom dette den faglige kompetansen som du ironiserer litt over... diplomet er sikkert pent innrammet også.
b)
Du tenker altså at Viking burde lete etter en type som var lik Benny, en klubb som fjernet originalen skulle ansette en kopi?
Viking gjorde helt rett i å forsøke å komme et skritt videre, de har slitt i 10-år med småpene resultater, men uten skikkelig suksess. Viking sliter reelt med holdninger i stallen - og sånn sett var kanskje ikke Prahl en 100% løsning. Tom N er noe helt annet enn disse svenskene, ligner minst på Benny. På treningsfeltet. Du har nok stirret deg blind på hvordan trenere opptrer i mediene og på sidelinja, Bengt. Der Tom er systematikeren og har klokketro på innøvinger, var Benny en som hadde tro på at spillerne skulle ta ansvar på banen gjennom egne ferdigheter. Litt mer lik Rekdal, altså. Ja, ja,... ikke av de store tingene i verden dette, og du kan jo sikkert få fjernet ditt innlegg og erstatte det med noe mer faglig kvalifisert...

16.sep.2006 @ 07:52

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://app.nettblogg.no/trackback/ping/2055962
hits