TV2Nettavisen

Tyngende tradisjoner

Av Bengt Eriksen - 12.sep.2006 @ 14:07

Det eneste som er lett i Viking er å telle mål og poeng. Men klubben har det ekstra vanskelig når motbakkene blir så bratte og lange som i år.

Det siste har Viking til felles med Tippeligaklubbene Brann, Lillestrøm, Vålerenga og Rosenborg. De er såkalte storklubber. De er tradisjonsbærere, eller kontinuitetsbærere, i norsk toppfotball. Det forplikter og tynger. Stikkordet er forventninger. Vi er tradisjonsbundne og vi forventer at historien gjentar seg. Storklubbene forventes å være storklubber i det uendelige. Det er de som regel også, men det avhenger sterkt av hva man gjør for å forbli en storklubb. Det er lite som blir hva det var sånn uten videre.

Da jeg så Molde—Viking på tv søndag, tenkte jeg: Sett at jeg ikke visste at bortelaget het Viking. Sett at jeg ikke visste at det hadde en svensk trener med meritter fra hjemlandet. Sett at jeg ikke visste at dette var klubben til selveste ”Olav Viking” (Olav Nilsen).

Øvelsen ble ikke gjort for annet enn dette: Vi forledes ofte til å tro bedre om noe eller noen når vi vet de har et godt navn og rykte. Det preger inntrykkene våre. Ja ikke bare det, det blender inntrykkene våre. Det er sjelden noe godt utgangspunkt for å vurdere hvordan det ser ut i dag og i morgen.

Jeg ble ikke blendet av det jeg så søndag. Sant å si har jeg ikke blitt blendet av Viking en eneste gang i år. Men jeg har fått med meg hva de har sagt. ”Nå skal vi revansjere oss.” ”Nå skal vi gå i oss sjøl.” Alle uttalelsene handler om neste gang, også når ”neste gang” er blitt til ”forrige gang”. Jeg lyttet godt da uttalelsene falt før kampen mot Molde på søndag. Og jada, også Molde skulle få. Etter prestasjonene å dømme holdt standhaftigheten, ærgjerrigheten og viljen i en halv time. Vikingene sliter med å holde ord. De klarer ikke å ”walk the talk”.

Det er ikke uvanlig at spillere og trenere får det for seg at klubben de er i er så ”stor” at et nedrykk virker utenkelig. ”Det kan da ikke skje meg og oss!” Men så skjer det altså likevel, om enn unntaksvis, med store klubber. Noe av grunnen er forestillingen om at det utenkelige ikke kan skje. ”Storheten” blir en sovepute – en klamp om foten. Ofte reageres det for sent. Ofte blir grepene for puslete.

Det ville være idiotisk av meg å gi råd om hva de skal gjøre i Stavanger (ikke har jeg noe med det heller), men kjennetegnene er sterke nok til at jeg kan si at jeg har sett dem før. Vålerenga var nede på tannkjøttet på begynnelsen av 90-tallet, til tross for at det var 80-åras lag. Det er ikke så lenge siden Fredrikstad var et marginalisert 2. divisjonslag. Skeid er der i år.

Det er med alt annet enn glede jeg registrerer det som skjer i Viking. Det er ikke lenge siden jeg besøkte den flotte Viking stadion. Jeg tok meg god tid i korridorene for å kikke på gamle lagbilder. Jeg møtte både mine og min fars motspillere. De var og er prima Vikinger. Jeg lider med alle som følger Viking i tykt og tynt. Men fotballen er ubarmhjertig og rettferdig på én og samme tid: Man må gjøre seg fortjent til å være med i det gode selskap.

Og hvis Viking fortsatt skal være med i det gode selskap, må de gjøre mer og snakke mindre.


Kommentarer:
Postet av: Leif Thorsen

Godt sagt

12.sep.2006 @ 14:49
Postet av: Simen

Helt enig. er viking supporter selv leser hver eneste gang etter en kamp i forkant av en kamp, men kommer det igjen i kampene? Nei.
Viking har blitt litt like landslaget ifjor n de var inne i den perioden hvor de slet, da var det altfor mye snakk foran kampene om at stemningen i laget var bra og at det har vrt bra trkk p trening osv. Men ingenting kom igjen i kamp.
Jeg mener Viking br skjerpe seg kraftig p den tingen og mange andre ting

12.sep.2006 @ 15:02
Postet av: Brynepatrioten

Hahahahahahahahahahahahahaha.D fryde meg se at viking ligge sist.Hhh s eg kose meg.D drittlage jer feil e sella goe spelare for kjpa spelare som ikkje passe inn i systeme. Dei trenge sjlvtillit etter ha tapt 7 av 8 siste,men d hpe eg ikkje skjer.D 3 positive ting for viking nr dei rykke ner.
1.Dei fr den finaste stadion i adeccoligaen
2.Dei vinne fleire kampar trur eg
3.Dei fr mda okke ijen(Bryne alts)

12.sep.2006 @ 15:11
Postet av: Christian

Fornuftige ord fra Hr Eriksen. Fotball er et enkelt men fryktelig komplisert spill. Mener med det fundamentet som har (og er i Viking) at Viking ligger der de gjr p tabellen egentlig kommer av en enkel ting: HVOR ER VILJEN. Spillerne er jo ikke blitt drligere og drligere p kort tid. Av og til m alle g i "kjellern" og innse at det vinne fotballkamper gjr fryktelig vondt. Er veldig enkelt skylde p trenere ( de er vel et team) spillesalg / og spillekjp som ikke har innfridd osv. F frem viljene til f litt vondt. Hva sa man i gamle dager. RESULTATER KOMMER NR ALLE SAMMEN BLR FOR DRAKTA.
Lykke til

12.sep.2006 @ 15:25
Postet av: Henki

Viking er s definitivt nede i sumpa. De mangler gode individualister. degaard har potensiale til vre det, men vikler seg inn i problemer hver gang han har ballen. Det er knapt andre som kan fre ball alene, uten sl stttepasninger eller miste ballen. Ijeh er litt det samme som degaard, men han fr samtidig aldri hjelp. Vi hadde jo blandt annet Kopteff tidligere, savner han n, selv om han var ujevn.
Frst og fremst nsker jeg typiske kantspillere, som kan komme rundt kanten og sl gode innlegg. Men med dagens tropp er det vanskelig se hvem som kan gjre det. Svenning synes jeg ikke gjorde seg bort p venstre kant, og syns han kunne ha spilt, og flyttet Gaarde inn sentralt til fordel for Stokholm. P andre siden er det muligens verdt forsket prve Tengesdal igjen, og sette inn nye Weston p hyre back.
Et annet alternativ, kunne vrt satt Soma opp p midten, med Abelson og Svenning i midtforsvaret (men det midtforsvaret tror jeg ikke er godt nok).
Men det er heldigvis ikke jeg som sitter i Prahls stol. Ukene fremover blir definitivt spennende. Varsellampene lyste jo selvflgelig etter Molde-kampen, men jeg tror Stabk blir en *lettere* motstander, da Molde og var helt desperate etter poeng.
Mtte trepoengeren komme sndag!

12.sep.2006 @ 17:00
Postet av: amanda

Heia Bryne!

12.sep.2006 @ 18:34
Postet av: Fagmann

Vikings problemer er enkle og kan summeres opp i to punkter.

1. Mangel p spillestil og evne til kjpe spillere for fylle roller (som ikke er definerte i viking).

2. Mangel p en autoritr trener som gjennomfrer spillemsnteret.

Verre er det faktisk ikke.

12.sep.2006 @ 23:11
Postet av: Lars

Gratulerer med en meget korrekt fremstilling av sinnstilstanden og mentaliteten i Viking. Foran hver sesong er ambisjonene alltid medalje - aldri med begrunnelse i den faktiske styrken til spillertroppen, men "fordi de er Viking". Og Viking er jo en storklubb med fin stadion og opptil flere seriemesterskap - srlig p 70-tallet.
Fr Molde-kampen har jeg ogs tenkt at Viking har et for godt lag til rykke ned, og at de vil starte tabell-klatringen i det yeblikket spillerne rett og slett innser alvoret og tar seg sammen. Flelsen ETTER Molde-kampen er: De er faktisk ikke bedre.
Viking-spillerne har helt siden i sommer brukt alle nedrykksstrid-klisjeers mor: "N blir det cupfinale hver sndag."
Med andre ord: N er hver kamp livsviktig, og vi skal gi det lille ekstra.
Men gode lag taper sjelden 5-6 cupfinaler p rad.
Slike lag fr isteden som fortjent - og det er i dette tilfellet nedrykk. For snn gr det lag som nesten aldri vinner fotballkamper og som nesten ikke scorer ml.

13.sep.2006 @ 11:29
Postet av: Stavanger

Oj. En av synserne p riksniv som faktisk har innsikt. Det er svrt sjelden at kunnskap, innsikt og edruelighet inngr i kommentarer som dette. Takk Eriksen.

14.sep.2006 @ 11:25
Postet av: toon

Bengt eriksen,hvem er det?har han noe vise til p fotballbanen?ser stadig denne linselusa komme med noen sure oppstt alt og alle...ska bli godt jekke han ner n som nordlie er p plass!!heia viking!!!P.s-Bryne greier ikke kvallikkplass engang,he,he.

14.sep.2006 @ 16:59

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://app.nettblogg.no/trackback/ping/2027562
hits