TV2Nettavisen

Hersens loddsalg

Av Bengt Eriksen - 05.des.2007 @ 14:18

I disse dager er idrettens håpefulle gutter og jenter på pengetokt. Noe så meningsløst!

 

Det er mer enn forståelig at det må penger til for å drive et idrettslag, til tross for at det hverken vanker overgangspenger, fete lønninger eller skyhøye bonuser. Men hva i all verden er det idrettslagene driver med? De selger lodd for 2 kroner stykket og kaker for en slikk og ingenting på en bunn av timer med moderlig kjærlighet. Lodd- eller kaketilbud når meg enten når jeg lager middag eller når jeg har hendene fulle av tunge bæreposer. Og de krever cash, selvfølgelig, i disse kredittkorttider.

 

Både betalingen og utnyttelsen av tiden er elendig.

 

Det er akseptert at det koster mer å utstyre en hockeyspiller enn en ditto i fotball og håndball, men lagidrettene sliter ellers med tilgrodde forestillinger. Det er opplest og vedtatt at deltakelse i fotball, håndball og ishockey skal være tilnærmet gratis.

 

Riktig nok har mange foreldre funnet seg i å betale mer og mer for stadig flere turer og turneringer i tillegg til treningsavgiften, men sammenlignet med en del andre idretter er det for peanøtter å regne. Ekstrabetaling for sommerens fotballturneringer, dekker knapt nok heiskort for en helg i alpinbakken. Legger vi til en grom skiutstyrspakke, kan fotballspilleren driftes i årevis. Bommer jeg helt hvis jeg antar at seiling, tennis og ridning koster skjorta i forhold til lagidretter?

 

Jeg tror ikke det.

 

Det behøver ikke å koste mye for berike gutter og jenter med fortreffelighetene ved lagidrett, men finansieringen og driften må skje ved (litt høyere?) treningsavgift, eventuelt med tilleggsbetaling for turneringer/reiser, sponsorpenger og dugnad. Det siste kan utøverne være med foreldrene på; de har neppe vondt av å vedlikeholde det idrettsanlegget de har så stor glede av.

 

Jeg kan ikke se at det kommer noe godt ut av å plassere gutter og jenter på et kjøpesenter en hel lørdag.


Kommentarer:
Postet av: Snorre Ellefsen

Nå er det vel slik at populariteten til fotball er basert på den lave inngangsterskelen, nettop det at alle kan begynne med leken uten at noen stilles utenfor p.g.a økonomi.

05.des.2007 @ 15:01
Postet av: Jacobsen, Øyvind

Nå er det jo slikt Eriksen, at bildet er litt mer komplekst enn hva du framstiller.
1) Loddsalg og tilsvarende kan utvikle forståelse hos unge spillere om at de må bidra til fellesskapet - og at man faktisk må ut og "jobbe litt" for hverandre.
2) Hva med de som havner utenom? De som har foreldre som ikke har råd/prioriterer fotball for barna? Spesielt i fremmedkulturelle miljø er kontigent og dugnad fremmedord. Slike tiltak er meget bra for å øke en slik forståelse, synes du ikke?

05.des.2007 @ 15:06
URL: http://www.brodd-il.no
Postet av: Forundret

Nok en gang viser Mr. Eriksen sin totale arroganse. Hva er galt med at ungene selv bidrar med litt "arbeid" til en ellers skrumpen klubbkasse. At det er mye billigere å spille fotball kontra is-hockey, er vel kanskje en av grunnene til at fotball er den desidert største idretten i landet vårt. Dette innleget fra Mr. Eriksen kan ikke ses på som noe annet enn en total forrakt for dugnadsånden i norsk fotball. Bravo Eriksen, du viser nok en gang en ufyselig arroganse.

05.des.2007 @ 15:06
Postet av: Marius (fra D-kurset)

Det er selvsagt helt riktig at fotball "selger seg for billig" i forhold til det barn og ungdom får, men utfordringen er i all sin enkelthet at NFF har sagt at fotball skal være for alle. Selv på Oslo Vest har vi en liten prosent hvert år som må søke fritak for treningsavgiften, og vi kan ikke øke den mye uten å komme i større konflikt med målsetningen.

Vi holder oss dog til dugnader, ikke loddsalg.

05.des.2007 @ 15:19
Postet av: Leif

Man skal lese mye før ørene detter av, men at en norsk såkalt "fotballekspert" synes det er ille at det må jobbes litt til inntekt for fellesskapet, tar kaka. Ihvertfall for denne dagen. For har ikke den samme Eriksen påpekt at norske talenter er for late, bortskjemte og krever for mye?
Skulle de norske talentene bli mer sultne på suksess ved at de ble fritatt for litt dugnadsaktivitet - som pågår et par ganger i året?

Dessuten, som det påpekes, et mål med fotball er jo at idretten skal aktivisere så mange som mulig, uten at foreldrenes betalingsvilje og -evne skal komme til hinder.
Ikke alle hever millionlønn fra rike mediebedrifter.

Ugjennomtenkt og unyansert fra Eriksen.

05.des.2007 @ 15:26
Postet av: Trond

Du bommer vanvittig Bengt Eriksen. For det første så synes hvertfall jeg at ethvert idrettslag skal kunne være tilgjengelig for alle. Det er ikke slik at alle som kanskje vil drive med ishockey eller for den saks skyld alpint har foreldre som har råd til det. Jeg vil tro at f.eks. alpint med de utmerkede forbildene vi har hatt i Norge ville hatt mye større rekruttering om alle hadde hatt råd.
I alle ballidretter trenger du stort sett bare et par sko, treningsklær og en ball. Jeg har selv vært mange år i styret i en basketklubb. Det er mulig at fotball og håndball har andre erfaringer men med tanke på det de driver av lotterier tviler jeg på det. Det er ikke ubegrensede med sponsormidler der ute. Det er heller ikke ubegrenset med muligheter for dugnad (når du omtaler dugnad ser det ut til at du relaterer det til vedlikehold av anlegg. Det er vel ikke mange som har råd til eget anlegg når de driver med hallidrett). Og det er fler og fler om beinet.
Mange har flere barn også som skal være med rundt omkring. Får du alle til å bli med på det samme får du kanskje rabatt, men hvis en vil spille fotball, en annen håndball og en tredje basket, skal en tvinge to til å skifte idrett for å få rabatt?

Å reise på en turnering eller det å delta koster ofte en del. Vil du, Bengt Eriksen, at det skal bli forbeholdt bare halvparten av laget fordi bare halvparten har råd.
Dessuten.. Er det ikke en god ballast å ha med seg at ved å stå på og jobbe inn penger kan laget få reise lenger på større cuper eller få være med på fler?
Kun betraktninger som dine. Uenige er vi og jeg regner med at alle som ikke vil bidra takker nei. Men så lenge det fortsetter å stå noen å selge lodd så er det fler enn meg som kan tenke seg å bidra.

05.des.2007 @ 15:30
Postet av: S

Enig med Ø.Jacobsen over.
Det er viktig at barna lærer seg at ting ikke kommer gratis, og på den måten er med å skaffe penger i tomme klubbkasser.
På den måten hjelper de med ressurssterke foreldre de andre, iom at alle "skal" selge ut sin loddbok. At de ressurssterke foreldrene gjerne kjøper hele loddboka og donerer premiene til poden er en annen sak. På den måten stiller alle opp for verandre på en eller annen måte.

Dugnadsarbeid er en flott måte å få inn penger på, som også ofte fungerer som teambuilding. Problemet med det er at det ikke er alltid 10-12 åringer kan utføre arbeidet. Varetelling, maling o.l. kan nok være både for krevende og vanskelig for dem. Dette gjelder forsåvidt også en del 16-åringer.

Jeg antar at Ole Gunnar Solskjær har solgt en del loddbøker og levert noen telefonkataloger i sin tid. SLik karakterbygging er bare bra for de unge.

05.des.2007 @ 15:57
Postet av: Jon

Det er i alle fall betre å selje lodd enn julenek. Ingen vil ha julenek. Ikkje ein gong fuglane, for alle korna dett av før du før hengt dei opp. Som regel finn vi kornrestar i bilen til langt ut på sommaren.

05.des.2007 @ 16:21
Postet av: Pål

Jeg er enig med Eriksen at loddsalg er noe herk. Vårt idrettslag besluttet å legge på treningsavgiften med det beløpet loddsalget ville gi per spiller. Dette resulterte ikke i noe nedgang i antall medlemmer, og gir mer igjen til klubben.

Vi snakker om en økning fra 1200 til 1500 kroner for et helt år med fotball.

Loddsalg bygger ikke fellesskap. Dugnad gjør det. Dette er også en aktivitet som Eriksen anbefaler.

Barneidrett er primært holdningsskapende arbeid og en innsats som er rettet mot å tilby barn og ungdom sunne fritidsaktiviteter. Jeg mener også at ledere for idrettslag må bygge sunne holdninger inn i måten disse fritidsaktivitene finansieres. Alt for ofte, når lokale idrettslag arrangerer sine fotballskoler, er det kiosken som åpner sine dører først. Loddsalg er nummer to på min liste over uegnede inntektskilder.

05.des.2007 @ 16:39
Postet av: Leif

Pål,
Eriksen anser dugnader som en inntektskilde, men han uttaler ettertrykkelig at det er foreldrene som skal gjøre jobben. Jeg er forsåvidt enig i at foreldrene OGSÅ med fordel kan bidra, men signaleffekten ved at barn og ungdom totalt skal skjermes fra inntektsbringende innsatser blir totalt feil.
Ellers er det åpenbart at du og Eriksen befinner seg på forskjellige kloder. Du snakker om en kontingentøkning på 300 som følge av at loddsalg fjernes. Eriksen snakker om at ungdommene stadig vekk skal plasseres på kjøpesenter hele lørdager.

Ellers har jeg en mistanke om mangler litt innsikt i det å drive et idrettslag. Det er greit nok at man skal bygge sunne verdier, men dersom man først skal fjerne lodd-inntekter og så kioskinntekter (i tillegg til at automatinntektene har forsvunnet) så står man foran en økonomisk gigant-utfordring. Kravet til profesjonalitet øker overalt i en idrettsforening, og balansen mellom å være tilgjengelig for alle og samtidig ha et godt nok tilbyd er en utrolig vanskelig balansegang.

05.des.2007 @ 19:11
Postet av: Bengt

Merkelig hvor mange som faktisk støtter loddsalg. Det er kanskje idrettens mest idiotiske påfunn. Selv meldte jeg meg ut av idretten fordi jeg ble lei av de evinnelige loddbøkene som måtte selges. Det var begrenset hvor mange som kunne sendes med foreldre på jobben. Ett år droppet vi loddsalget og monterte lamper istedet. Enormt mye gøyere, og fortjenesten var mye høyere. Men vi fikk ikke fortsette med det fordi de andre lagene i klubben ikke fikk til samme ordning. Loddsalg er idioti i et slags system.

Ungene burde heller gjort noe fornuftig. Kanskje rake løv hos naboer, samle inn tomflasker eller selge arbeidskraften noen kvelder til firmaer. Det er selve loddsalget som er tullete, ikke å måtte gjøre noe for fellesskapet.

05.des.2007 @ 22:39
Postet av: Trond

Bengt! Er enig i at de som evt. klarer å skaffe de samme inntektene vha arbeid gjerne må få gjøre det. I min klubb har vi hatt mange slike. Men vi har også hatt lag som har bedt oss gi dem fler lodd for at de skulle få ekstra midler til laget.
Når det gjelder dugnadsarbeid er min erfaring at det ofte er tunge løft som er de letteste jobbene å skaffe. Organiserer en alt ved loddsalget selv er det lettere å få en bedrift til å gi en premie enn å få samme antall kroner i cash. Ergo kan en sitte med små utgifter på et loddsalg. Så da kan de som evt. er for en høyere treningsavgift bare kjøpe loddene selv....

05.des.2007 @ 23:12
Postet av: Per Arne

Loddsalg er noe herk, men i verdens rikeste vestlige land har man bestemt seg for at hele den frivillige sektor - deriblant den delen som har ansvar for at barn og ungdom kan holde seg i form og delta i aktiviteter utenfor skolen - skal finansieres ved hjelp av lotterier, skrapelodd og fotballtipping. Det vil si, det som er igjen etter at noen sjefer har fått utført gartnertjenester og døtrene har fått seg jobber.

For norsk idretts fremtid får vi virkelig håpe at antall spilleavhengige ikke blir mindre enn de drøye 20.000 som er det nå.

05.des.2007 @ 23:28
Postet av: Trond

Går ut fra at du avstår fra at arbeidsplasser skapes ved å produsere/ditribuere usunn mat, alkohol osv. siden det er ganske mange som sliter med det også. Det er vel også få som blir spilleavhengige av å kjøpe lodd i et kakelotteri. Når det gjelder støtte fra Norsk Tipping gjennom NIF stod den for under 5% av de årlige inntektene i min klubb. Medlemskontingent var rundt 40%, Sponsorer og loddsalg 20% hver og dugnader og kiosksalg på kamper bidro med resten.
Vi prøvde også å øke andelen gjennom kontingent, men opplevde at flere lag mistet spillere og at dermed tilbudet også ble dråligere for dem som ville betale mer. Vi trålet bedrifter etter sponsorer og oppdrag og tøyde virkelig strikken på det vi kunne få ut fra dem. Dessuten er min erfaring at ikke alle irriterer seg som Bengt E. over unge som står på et kjøpesenter og selger lodd. Min erfaring er hvertfall at mange synes det er hyggelig at idrettslaget vises litt utover bare i hallen og mange som ikke tar seg tid til å gå på kamp slår av en prat om lagets prestasjoner osv. Det er fortsatt lov å gå forbi eller si nei. Noe jeg selv gjør daglig til selgere som ringer meg opp til tross for at hele familien er reservert i Brønnøysund.

06.des.2007 @ 12:09
Postet av: Pål

Hei Leif, i vår klubb var forventningen at hver spiller i barnefotballen skulle selge lodd for 375 kroner per år. Loddsalget ble besluttet avviket til fordel for en økning av treningsavgiften med 300 kroner. Dette ga mer igjen i felleskassen.

Det aller meste av pengene i vår felleskasse går til et A-lag med moderate ambisjoner. Treningsavgiften i barnefotballen er en subsidiering av A-lagets satsing. Å drive et lag i barnefotballen koster ikke all verden.

I klubber med (over)ambisiøse A-lags satsinger, er naturlig nok behovet for ekstra inntekter større da tilgang på sponsormidler nedover i divisjonene er typisk veldig begrenset. I enkelte tilfeller er en slik satsing berettiget og omforent, i andre tilfeller er det en kynisk utnyttelse av barn og deres engasjerte foreldre.

06.des.2007 @ 13:13
Postet av: Rambo

Dersom en fotballspiller i barne- og ungdomsavdelingen kun skal stå for inntekter på 300kr året ved loddsalg etc. Er det helt på trynet å sutre å klage over dette. Å øke kontigenten er jo ikke nødvendig, kan ikke disse foreldrene evt kjøpe ut hele loddboken da? Det gjorde mine ofte. Ellers var boken som oftest solgt ut etter de fire første nabohusene. Jeg betalte selv for OD-pengene mine. Poenget er at det blir en differensiert finansieringsmetode for en treningsgruppe med mangfold. Det verste jeg ser er snørrunger som selger blad og effekter på Tippeliga-arenaene. Finansiere toppspillerenes eventyrlige lønninger - det er forkastelig det! Og hva får vi i retur? Toppfotball på godt bedriftsnivå.

07.des.2007 @ 11:54
URL: http://www.sau.no
Postet av: observer

Bengt, du tjener råbra i TV2. Halvparten av de som løper (ja, de løper!) for å selge lodd er ikke på samme klode som deg. De har foreldre med 2-3 jobber hver, og aldri ser vi dem på dugnadsarbeidet (av ganske åpenbare grunner). Skal da klubbens øvrige medlemsmasse sponse disse, eller er det OK at de kan kompensere litt ved å løpe (for å komme først med loddene) med disse loddbøkene sine. De andre, som har foreldre som tjener i nærheten av deg Bengt, får jo solgt loddene til foreldrene... eller foreldrene selger til en eller annen bergenser på jobben...
Og så er det faktisk ikke slik at medlemskontigenten holder til noe særlig mer enn det kretsen skal ha for å melde på lagene. Så de fleste klubbene har jo en treningsavgift i tillegg... så da så.

13.des.2007 @ 15:27
Postet av: observer

Bengt, du tjener råbra i TV2. Halvparten av de som løper (ja, de løper!) for å selge lodd er ikke på samme klode som deg. De har foreldre med 2-3 jobber hver, og aldri ser vi dem på dugnadsarbeidet (av ganske åpenbare grunner). Skal da klubbens øvrige medlemsmasse sponse disse, eller er det OK at de kan kompensere litt ved å løpe (for å komme først med loddene) med disse loddbøkene sine. De andre, som har foreldre som tjener i nærheten av deg Bengt, får jo solgt loddene til foreldrene... eller foreldrene selger til en eller annen bergenser på jobben...
Og så er det faktisk ikke slik at medlemskontigenten holder til noe særlig mer enn det kretsen skal ha for å melde på lagene. Så de fleste klubbene har jo en treningsavgift i tillegg... så da så.

13.des.2007 @ 15:27

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://app.nettblogg.no/trackback/ping/5608083
hits