TV2Nettavisen

Always a bigger fool

Av Bengt Eriksen - 27.nov.2007 @ 12:03
Det engelske fotballforbundet fikk det glatte lag av Manchester United-sjef sir Alex Ferguson etter sparkingen av England-sjef Steve McClaren. Arsenal-sjef Arsene Wenger sier det er kortere vei til managerbålet nå enn tidligere.

I fjor var veiene til trenerbålet korte og mange i Tippeligaen. Sparkingen av trenere var så tett at Norsk Fotballtrenerforening (NFT) fant å debattere det på fjorårets cupfinaleseminar. Det kom mye fornuftig om håpløse klubbledere og korttenkte investorer, men i iveren etter å omtale de mange som var skitne på hendene, glemte trenerne å vaske sine egne hender.

Heldigvis fikk jeg muligheten til å minne dem om forglemmelsen på årets NFT-cupfinaleseminar.

Det er cirka 15 år siden en meget god og pensjonert fotballtrener sa at det var tre typer fotballtrenere i Norge: 1) "De arbeidsledige", som sier ja til hva som helst, 2) "idiotene", som ikke skjønner spillet rundt fotballspillet, og 3) "trenerne i RBK", det var få trenerbål i Trondheim på den tiden!

Som alle skjønner, er vi nå nede i to typer fotballtrenere!

Den pensjonerte treneren mente kun å minne trenerne om at de spiller en rolle i trenerstolleken. For blant autoriserte trenere og NFTs medlemmer finnes det alltid noen som sier seg villige til å overta, og da er det selvfølgelig lettere å sparke trenere enn det ellers ville ha vært.

Det er galskap at så mange fotballtrenere får sparken. Likevel er min medlidenhet med mange av de sparkede trenerne begrenset. Mange av dem vet hva de går til, det er veldig lenge siden det var kort vei til det bålet herr Wenger snakker om, og mange av dem takker naivt ja til penger fra dem som nettopp har sparket sin n-te trener. Når jeg tenker meg om, snakker vi om en spinnvill runddans snarere enn en stollek.

Nå er det mange grunner til at Ferguson og Wenger er blant stayerne i engelsk fotball. Pokaler, er en grunn. En annen er trolig at de to nevnte stiller store krav til dem som sitter i styre og stell, også før (ny) avtale inngås. Mye tyder på at de har skjønt at det må mer enn en vettug trener til for å bære pokalene inn i klubbhuset. Mye tyder på at de har brukt tid og krefter på å få styremedlemmer og investorer til å forstå og akseptere det. Veldig mye tyder på det!

Det er tross alt ikke to fotballfjols vi snakker om!

Kommentarer:
Postet av: Lars

Enig med du i mye, men jeg tror også problemstillingen rundt trener/manager/sportslig leder/adm.dir gjør at trenerne sitter løsere enn på lenge. Ferguson er Manager og bestemmer mye, men er ikke nødvendigvis på treningsfeltet hver dag - dette har man ikke hatt så mye av i Norge tidliger, men nå har vi fått Jan-Åge, Bohinen, Østenstad, Mathisen osv som har et overordnet ansvar. En forskjell som kan bety at trenerne i mye større grad blir kjegleflyttere som fort kan byttes ut hvis de ikke passer.

28.nov.2007 @ 13:58
URL: http://www.fotballblogg.no

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://app.nettblogg.no/trackback/ping/5597668
hits