TV2Nettavisen

- Si alle hva de gjerne hører

Av Bengt Eriksen - 08.nov.2007 @ 12:50
RBK endte på 5. plass i Tippeligaen, men overrasker både seg selv og alle andre i Champions League. Brann er i Uefa-cupens gruppespill. Landslaget har rykket opp til 21. plass på Fifas rankingliste og kan kvalifisere seg for em-sluttspillet neste år.

Det er Aftenpostens kommentator Bertil Valderhaug som lister opp. Og han konkluderer med at det bare er grinebitere med altfor gamle meninger som kan se dette som annet enn en bekreftelse på det høye nivået i norsk fotball. Han har nemlig skrevet ut en friskmelding i dagens avis.

Kan hende er Bertil inne på noe. Det hadde vært hyggelig, for jeg abonnerer på Aftenposten av gammel vane og har lagt til meg uvanen å lese kommentarene hans.

For hva med argumentasjonen? Tempoet er blitt høyere. Spillerne er bedre trent. Alt er proffere. Og det var så jevnt at serieleder Brann kunne ikke bare dra til Ålesund for å hente gullet.

Er høyere tempo ensbetydende med at fotballen er blitt bedre? "Det er på rytmen det kommer an," skrev Olof Lagercrantz i boken Kunsten å lese og skrive. Det samme kan sies om kunsten å spille fotball. Rune Bratseth løp ikke så fort han kunne hver gang, han løp så fort han trengte for å oppnå det han ville. Dessuten løp han ikke hele tiden. Han var i posisjon og på post til rett tid og på rett sted. Selv om raske kontringer er djevelsk effektive når situasjonene tillater det, er det ikke om å gjøre å angripe raskest. Ei heller er fotball et mesterskap i å få flest mulig til å løpe mest mulig. Innimellom går det så fort at de flyr i veien for hverandre.

Er det sikkert at spillerne er bedre trent nå (enn i 1999, som antas å være referanseåret)? Mulig det, men fotball er ballspill og samhandling. Ingen med vettet i behold hevder noe annet enn at god pust bedrer spillernes forutsetninger. Vi skal bare huske på at noen av dem som har hatt best pust har vært best uten ball og at bedre pust ikke alene er nok til å bli bedre i fotball. Apropos: I fjor ble det hevdet at HamKam og Molde at de var de best trente lagene før Tippeligaen tok til. I år gleder vi oss over at de begge har rykket opp fra Adeccoligaen.

Alt er proffere! Nu vel. Er det proft det de har drevet med i Start de seneste årene? Er det proft det kalles den teften RBK-styret har utvist i treneransettelser? Er det proft det heter når LSK jekker seg ned fra å være den tøffeste klubben i eliteklassen til å fremstå som en sutreklubb? At det er profesjonelle aktører, som i motsetning til rene amatører tjener penger for virksomheten, er noe annet enn at alt er blitt proffere!

Dess jevnere Tippeliga, dess bedre Tippeliga! Eller? Publikum strømmer jo til. For spenningens skyld er det bedre. Men jevnhet har ikke nødvendigvis med nivå å gjøre. Det hender det er jevnt i 4. divisjon også, men det er fortsatt 4. divisjon.

I morgen skal jeg delta i debatten Hvor står norsk toppfotball? på cupfinaleseminaret til Norsk Fotballtrenerforening (NFT). Ifølge Bertil bør jeg rope halleluja hver gang jeg blir spurt. Men jeg får kanskje tenke meg om i løpet av dagen. Jeg har tross alt lest Jens Bjørneboes Ti bud til en ung mann som vil frem i verden!

Kommentarer:
Postet av: Laffen

Bertil Valderhaug er totalt udugelig. Merkelig at en så begrenset herremann har fått en såpass profilert stilling. Husker bare hvordan han, med et saklighetsnivå som best kan beskrives som rystende, spydde edder og galle over de italienske verdensmestrene over en helside.

08.nov.2007 @ 13:41
Postet av: Geir H

Det eneste som gjør at jeg har noen som helst tro på at Bertil Valderhaug har rett, er at Bengt Eriksen betviler det. Mannen er norges beste fotball-ekspert til akkurat det å være på tv, men alt han sier om fotball er enten selvsagt eller feil.

08.nov.2007 @ 13:44
Postet av: Joakim

Valderhaug. Gi meg en pause. Herregud. Et tips til deg Bengt: Hvorfor bry seg om hva den mannen mener? Fyren er superlett å ignorere.

08.nov.2007 @ 14:59
Postet av: kjære Bengt

Følg dristig med i kamp mot troll,-
men vis fornuftig måtehold!
Skrid tappert frem i livets strid,
- en time forut for din tid.

08.nov.2007 @ 15:05
Postet av: CH

Om jeg ikke husker feil var det norske lags flaue e-cup-prestasjoner og landslagets dårlige resultater og elendige FIFA-ranking som var argumentene for nedsablingen av norsk fotball - så Valderhaug er definitivt inne på noe.

08.nov.2007 @ 15:20
Postet av: oj3

Bertil Valderhaug er en fryktelig dårlig kommentator.

08.nov.2007 @ 18:25
Postet av: Lars

Bertil virker som han skriver bare for å mene noe, for han mener forskjellige ting hver dag. Norsk fotball er akkurat så god at de beste spillerne i Eliteserien er utlendinger og alle trenerne spilte på landslaget da Drillo var trener. At landslaget holder Ungarn, Malta, Bosnia og Moldova er vel ikke et udiskutabelt kvalitetstegn. At Åge Hareide får klapp på skulderen fra NFF, og lov å fortsette uten endringer i kursen sier vel også noe om ambisjonsnivået. Ingen grunn til å bestille billetter til Sør-Afrika riktig ennå. Eriksen - Skvaldrehaug: 1-0 :-)

26.nov.2007 @ 16:57
URL: http://www.fotballblogg.no

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://app.nettblogg.no/trackback/ping/5577731
hits