TV2Nettavisen

Helt gresk

Av Bengt Eriksen - 13.sep.2007 @ 13:11
Hvis Norge tar 9 poeng på sine tre gjenstående kamper, så tror jeg vi kvalifiserer oss til em-sluttspillet i Sveits og Østerrike, har en fotballkjenner sagt på radioen i hele formiddag.

Skatterevisor og landslagssjef Åge Hareide har lest tallenes tale bedre, for han har fått med seg det som ble glassklart allerede i går kveld: Norge går helt sikkert til em hvis de vinner sine tre resterende kamper.

Forklaringen er enkel: De to beste lagene i puljen kommer til em. Hellas har 19 poeng på 8 kamper. Norge og Tyrkia har begge 17 poeng, på henholdsvis 9 og 8 kamper. Norge møter Tyrkia på Ullevaal 17. november. Innbyrdes oppgjør kommer før målforskjell.

Etter 2-2-kampen mot Tyrkia 28. mars, kan det ikke bare ha vært Thomas Myhre som gikk ned i kjelleren for å samle krefter og kløkt. Han må ha fått følge av alle i og rundt landslaget. Det ble to måneder med selvransakelse.

Kampen mot Malta og om Ullevaal-publikummet, ble en smaksprøve på hva Norges landslag hadde pønsket ut. Formasjonen 4-3-3/4-5-1, i stedet for 4-2-3-1, kunne blitt det samme gamle i en ny innpakning. I stedet ble det ryddigere både i form og innhold. Sammensetningen på midten er et eksempel: Vi fikk ett anker i Martin Andresen og to harebikkjer i indreløperne Kristoffer Hæstad og Bjørn Helge Riise. Malta skulle være og ble en transportetappe, og 4-0 i målprotokollen var nok til å vekke Ullevaal-pulikummet.

Kampen mot Ungarn fire dager senere var enda bedre. Det er vrient å si hva argentinerne la i kampen 22. juni, for mange av spillerne skulle ha seriepremiere i Italia og Spania få dager etter, men sikkert er det at argentinerne ikke ville tape. Like sikkert er det at 2-1-seieren gav Norge enda en bekreftelse på at de nye grepene nyttet. Moldova ble nok en transportetappe, og i gårsdagens kamp mot Hellas tok Norge et viktig poeng.

Det så svart ut etter 1-2 mot Bosnia-Herzegovina hjemme og 2-2 mot Tyrkia borte. Fire em-kvalifiseringskamper senere, med 10 poeng og 11-2 på kontoen, og seier i privatlandskampen mot Argentina, er det et helt nytt spill. Ikke bare fordi tallene viser det, men fordi grepene gir tro på at landslaget er mer bærekraftig.

Jeg lyttet da Åge snakket om det såkalte Nye Norge på Norges Idrettshøgskole 28. april 2004. Siden da har jeg lurt mer enn en gang på hvorfor 4-2-3-1 skulle være så fortreffelig, enda Åge understreket at funksjonene var viktigere enn tallkombinasjonen. De 2 skulle balansere laget og være kreative. Den midterste spilleren i 3-tallet var hengende spiss, ikke offensiv midtbane. Denne skulle lokke motstandernes midtstoppere frem, mens 1 skulle true bakrom. Også skulle det dobles på kant.

Feiende flott i teorien, men i praksis har det kladdet for ofte.

Det tok tid, men Åge har gjort gode grep etter Tyrkia-kampen. Ikke bare er det lettere å si 4-3-3 enn 4-2-3-1, det virker også betydelig enklere å praktisere. Først og fremst fordi det ligger en erkjennelse i at spillernes ferdigheter kommer bedre til sin rett med denne formasjonen OG disse rollefunksjonene.

Norges resultatmessige og prestasjonsmessige fremgang skyldes utelukkende at enkeltspillere har stått frem, sier enkelte, og peker på John Carew som hovedbeviset. Jeg nekter ikke. Men jeg nekter heller ikke for at det kan være en sammenheng mellom de grepene som er tatt og at enkeltspillere har stått frem. John har vært strålende, men helt alene har han ikke vært. Heldigvis.

Apropos John Carew: Jeg var neppe alene om å stusse over hvorfor Åge sendte han ut på kanten av banen da de greske stopperne virket segneferdige i går. Det fremsto som en taktisk gavepakke til Otto Rehhagel. Helt gresk, med andre ord.

De tre siste kampene blir ikke bare transportetapper, men Norge sitter fortsatt i førersetet hva angår em-deltakelse. Og med tre seire er det enkel matte. I hvert fall for de fleste av oss.

Kommentarer:
Postet av: Aleksander

Som vanlig bengt leverer du en strålende blogg! Håper Norge går til EM! Likevel er jeg litt redd for at Norge kan begynne å tenke litt for mye og ikke satse for fult for å få de 9 poengene som trengs! Synspunkter?

13.sep.2007 @ 13:53
Postet av: Maradona

Jeg er ikke så imponert over Martin Andrsen, hvor lenge tror du det går før Tettey har den plassen?

13.sep.2007 @ 13:54
Postet av: ?

Det er klart at det er lett av meg å si det her i kjølevannet av Hellas-kampen, men i mine øyne så er brede Hangeland utrolig oppskrytt! Og det irriterer meg grenseløst at han får så mye ros som han gjør. Send han til Newcastle, da blir det stille da :)

13.sep.2007 @ 17:28

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://app.nettblogg.no/trackback/ping/5525166
hits