TV2Nettavisen

- Vi må se på mulighetene

Av Bengt Eriksen - 07.sep.2007 @ 13:24
Norges vm-kvalifiseringskamp mot Moldova i Chisinau 30. mars 2005 ble en begredelig forestilling. I morgen har landslaget en gyllen mulighet til å bevise at det var en arbeidsulykke.

Før vm-kvalifiseringskampen hadde Norge spilt 17 kamper under Åge Hareides ledelse. Fasit: 10 seire, 6 uavgjorte og 1 tap (mot Italia i Palermo 4.9.2004). Likevel messet landslagsledelsen om hvor vanskelig kampen i Moldova kom til å bli. Moldova lå da på 114. plass på Fifas rankingliste.

I dag advarer Jarl Torske mot Moldova. Han har studert laget for Hareide & Co. De som tror at dette blir en enkel kamp, må tro om igjen, skal han ha sagt til Aftenposten. Årets utgave av Moldova opptrer ryddig, har god struktur og er godt organisert, får vi vite. Videre: Laget er fysisk robust, er sterke i luftrommet i egen backrekke og har spisser med gode ferdigheter.

Moldova ligger på 106. plass på Fifas rankingliste. Det skurrer litt at laget skal ha blitt bedre i år, all den stund laget lå på 85. plass i januar i år. På den annen side: Rankinglister er gjennomsnittsbetraktninger. Dessuten tar de hensyn til andre lags resultater. En kamp er en marginalbetraktning. Det går an å tape i Moldova i morgen, men hverken Hellas (0-1), Bosnia-Herzegovina (2-2) eller Malta (1-1) har klart det i denne em-kvaliken. Moldova har tapt 4 av 4 bortekamper, scoret 1 mål og sluppet inn 11.

Norge har ikke mer å frykte mot Moldova enn det norske Tippeligalag har å frykte mot 2. og 3. divisjonslag i første runde i NM. Norge kan tape hvis spillerne har slett innstilling, hvis de av en eller annen grunn tviler på egne ferdigheter, eller hvis det blir en ny arbeidsulykke. Det første er utilgivelig, det andre er det ingen grunn til og det tredje virker lite sannsynlig.

Norge ligger på 35. plass på Fifas rankingliste. Selvtilliten må ha fått et oppsving etter 4-0 mot Malta, 4-0 mot Ungarn og 2-1 mot Argentina, også hvis vi ser bak resultatene, som det heter. Norge har ikke spilt så omstendelig og jålete som laget gjorde en periode, spydspiss John Carew har vist strålende takter, og laget har kun sluppet inn ett mål på de seneste tre kampene.

Min eneste bekymring før kampen i morgen, er at Torske med flere har servert for mange advarsler om hvor vanskelig det er å møte Moldova. Det minner nemlig mye om det som skjedde før forrige kamp i Chisinau. En ting er å holde de norske spillerne på jorden etter seieren over Argentina. En annen er å snakke Moldova opp til uoverkommelige høyder. Det siste er det ingen grunn til, såpass må vi kunne bruke rankinglister og statistikk til.

Ifølge Aftenposten, har Torske god tro på norsk seier. Flott. Det er grunn til å minne om Hareides postulat da han tok over landslaget: Vi må se på mulighetene, ikke passe oss i hjel!

Norge virket sjanseløse i em-kvaliken for en stund siden. Men i stedet for å bli grepet av tungsinn, har Hareide og hans menn både tatt grep og grepet mulighetene.

I morgen byr det seg nok en mulighet.

(Her er artikkelen jeg skrev etter vm-kvalifiseringskampen Moldova-Norge: http://www.nettavisen.no/sport/fotball/bengts/article367412.ece)

Kommentarer:
Postet av: trond arild

Bra artikkel ! Du veit hva du snakker om ..
Eller ikke.

07.sep.2007 @ 14:27

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://app.nettblogg.no/trackback/ping/5520146
hits