TV2Nettavisen

Et spørsmål om stil?

Av Bengt Eriksen - 09.aug.2007 @ 12:56
Det ble mye å bite i etter ferien. Det begynte med Vidar Davidsen, leder av Norges Fotballforbunds Topptrenerkomite. Han listet opp 11 utviklingspunkter for norsk fotball i VG (250707). Jeg festet meg ved punktene For dårlige individuelle ferdigheter, For lite opptatt av spillerutvikling, For lite internasjonalt fokus og For lite sportslig kompetanseheving.

For dårlige individuelle ferdigheter og For lite opptatt av spillerutvikling henger naturlig nok sammen. Det er enkelt å regne ut at spillere med god teknikk, fotballforståelse og fysisk kapasitet, utvider mulighetsområdet for et lag. Hvis de samme ferdighetene/egenskapene er dårlige, begrenser det mulighetsområdet. Det er en grunn til at kokker sier at gode råvarer er overordnet alt. Sandefjord-trener Tor Thodesens forslag om proffe trenere i barne- og ungdomsfotballen er konkret i så måte. Forslaget er ikke nytt. Hovedproblemet er, nå som tidligere, at få klubber viser betalingsvilje når ting tar tid. Heller svir de av penger på nok en som kan gi dem instant satisfaction.

For lite internasjonalt fokus. Jeg ble a-lagsspiller sommeren 1983. Da var norske toppfotballspillere non-amatører. Vi studerte eller jobbet ved siden av eliteseriefotball. Likevel: Vi hadde to dagers sommerferie (sic!). Vi spilte Intertoto-kamper for å få internasjonal kamptrening og dro på treningsleir til Belgia og Øst-Tyskland i samme ærend. Vi øvde oss på eventuell e-cupdeltakelse. Hva gjør Tippeligalagene i dag?

Når de ikke spiller mot hverandre innendørs i januar, reiser de etter RBK til Gran Canaria. I februar og mars klumper de seg på La Manga. De spiller mot hverandre, trener ved siden av hverandre og bor oppå hverandre. Fra april til november møtes de i serie og cup. Med RBK som et mulig unntak, møter de sjelden lag det ville vært naturlig å bryne seg på mht. e-cupspill.

Jeg konkluderer dermed med at spesifisitetsprinsippet, et viktig prinsipp i treningslære, nemlig at treningen bør ligge så nær opp til konkurranseutøvelsen som mulig, ble bedre ivaretatt av non-amatører for 24 år siden enn av dagens proffer. Det er mer enn et tankekors at Tippeligalagene bruker nesten all tid med og mot hverandre, når målet er å hevde seg i Europa. (Jeg har ikke glemt Royal League, men jeg mener fortsatt det er feil å spille tellende kamper rett etter at seriespillet er over.)

For lite sportslig kompetanseheving. Ifølge VG mener Vidar at vi (norske trenere) må erkjenne at vi ikke er så flinke og utlærte som vi innbiller oss og at vi er for redde for å tråkke hverandre på tærne. Spørsmålet er: Hva skal vi tråkke til med når vi er travelt opptatt med å trampe rundt i den samme salatbollen? Vi er opptatt av å følge med på at andre norske lag ikke gjør noe annet enn det vi gjør.

Det er bra at vi samles til Topptrenerseminar på Helsfyr for å høre om studieturen G19-sjef Tor Ole Skullerud, Hallvar Thoresen, Nils Johan Semb, Dag Riisnæs og Bård Flovik hadde til Argentina (Boca Juniors og Velez Sarsfield), men hva om norske trenere dro ut på egen hånd? Er det bare svenske Jan Jönsson i Stabæk som drar alene på studietur (til Wenger og Arsenal) for å få andre impulser enn gjennombruddshissighet og stram defensiv organisering? Må Vidar og Topptrenerkomiteen arrangere pakketur for å få trenerne ut?

Jeg kan ikke mye om mat, men jeg er glad i mat. I Barcelona i sommer leste jeg et intervju med Ferran Adria, sjefen og matinnovatøren på stjernerestauranten El Bulli (ligger i nærheten av Barcelona). Han og teamet hans lager visst nok masse mat 6-7 måneder i året. Resten av året reiser de verden rundt for å lære om mat og skaffe seg impulser til nye retter. Sjappa til Ferran Adria er stappfull, og det er lange ventelister.

Jeg har ikke nevnt spillestil før nå. Etter å ha skumlest VG-intervjuet med Vidar, kan jeg ikke se ordet der heller. Ikke fordi spillestil ikke er viktig, men fordi andre ting er langt viktigere for å utvikle norsk fotball. Retningslinjer for det enkelte lag? Ja, selvfølgelig, men også mangfold og egenart. Hvordan skal vi få det beste ut av vårt lag, med våre spillere og deres ferdigheter, i konkurranse med andre? Hvordan vil vi forberede oss? Ikke kikk på naboen, tenk selv. Jeg tror ikke på en universaloppskrift for (norske) fotballag. En generell spillestildebatt er derfor fåfengt.

Hvis spillestildebatten som trengte seg på i forrige uke arter seg som den pleier, kommer den til å bli et mesterskap i fotballfaglig snobberi. Fotballøvrigheten kommer til å briljere med begrepsnyanser mellom spillestil, strategi og struktur. Legg til enten-eller-tankegangen gjennombruddshissig eller ballbesittende og langpasninger eller kortpasninger, så tenker jeg du har det. Måtte debatten foregå i et bittelite auditorium. 

Jeg nøyer meg med å minne om innledningssitatet i en av professor Finn-Erik Vinjes mange bøker om språk: Grammatikeren foragtede mig fordi jeg brukte kolon der han brukte semikolon.


I hvert fall i denne omgang.


Kommentarer:
Postet av: Jan Erik

Bra blogg her. Jeg etterlyser sultne spillere jeg som vil lengre enn å være helt i f.eks Drammen eller Oslo Vest. Når du lønner spillere over 1 million for å spille på Lillestrøm eller Lyn da er noe feil. Da har de det for bra i en allerede middelmådig klubb som sikkert ikke vinner noe. Prestasjons lønn NÅ!
Når det gjelder spillestil så mener jeg vi snart må få nye tanker inn. Har sett mange U16/17/18 kamper med Norge de siste åra og uansett hvilke typer laget har så sverger de til 4-5-1. Når jeg da leser hva trenere som Skullerud og Nilsen skriver på fotball.no etterpå så blir jeg redd. Her var det mye bra, vi var på høyde med dem osv. Vi som ser på lurer på hva i helsike de to prater om, gjerne 1-2 gode angrep i løpet av kampen er ikke nok. Vi må spille etter hvem vi har på laget og hvilke ferdigheter de har, ikke etter hva som står i en gammel NFF lærebok. Å spille med 1 spiss er svært sjelden utviklende...men gjerne hvis vi vil sabotere og få hederlige resultater. Spill offensivt, vis at dere har offensive spillemønster og ikke bare en lang dryler inn i intet fra midtstopperene.
Og alle lage som har u17/18 spillere i stallen burde være pliktig til å ha med en av dem på benken hver gang de spiller kamp. Lei av å se dyre utlendinger ta benkplass fra disse. De hever seg viss de får sjansen...se bare på Børrufsen, Knudtzon, Iven, Jone og flere....de må få sjansen til å spille med de beste. Ok..kanskje VIF eller Viking da ikke vinner serien...so what?? Har Oslo blitt annerledes etter at VIF vant serien?.. neida...fansen fikk gledet sine hjerter...eller så betyr det ikke en dritt. De har ikke blitt bedre, flinkere, flottere å se på...heller motsatt. Jeg tror resten av fotball verden driter i hvem som vinner serien i Azarbajan...og ja de driter i hvem som vinner i Norge. Det som teller er å skape fotballspillere...som gleder sine land igjennom landskamper og alle de lag de spiller på igjennom karrieren. Vi henger etter...og den såkalte spennende Tippeligaen er virkelig på feil kurs. Alle klubber vil vinne den...fordi eierene synes det hadde vært kult... så alle presses til å skaffe rutinerte spillere på bekosting av unge talenter...egne talenter.
Det er mye feil i Norsk fotball...men den strørste feilen er at vi tror vi faktisk er bedre enn vi er. Fifa rankingen lyger ikke...heller ikke Uefa cup deltagelsen vår...
we are crap...
jo tidligere vi ser det jo før kan vi gjøre noe med det.

09.aug.2007 @ 14:03
Postet av: Torbjørn Sunde

En morsom Arsenal-utgave var når de hadde Henry på topp og Viera i midtbaneleddet. De var ekstremt bakromsorienterte, og spilte Drillo-fotball på høyt nivå.
Vi må slutte å kalle denne stilen for gammeldags. Dagens Stabekk med Nannskog på topp er Tippeligaens mest bakromshissige lag, selv om de har variasjoner i gode individualsiter.
Drillositatet "hadde jeg trent Brasil hadde de blitt uslåelige" er ikke bare tull, for her er idealet som alle ettterstreber!

09.aug.2007 @ 14:34
Postet av: Nadreas

Sier takk til deg Bengt for at du er en av de mest saklige fotballkommentatorene. I tillegg så har du peiling, ingen tvil om det. Kanskje mye av grunnen til at "alle slår alle" i årets serie er at lagene kjenner hverandre alt for godt? Innavl har vel aldri produsert resultater å snakke om før, og det er vel ingen grunn til å tro at det gjør det nå heller?

09.aug.2007 @ 14:38
Postet av: Jan erik

Enig der Torbjørn... men som jeg sier...de hadde typene til det. Norge er ikke bakroms orientert...spissens jobb er å heade den tilbake der den kom fra. Henry med sin fart blir noe annet. Vi har ikke Henry...eller Viera... så da må vi spille annerledes..ikke sant?

09.aug.2007 @ 15:15
Postet av: Aleksander

Er tom for ord. Det du tar opp her er et viktig emne innen norsk fotball! Jeg er så enig i det du sier. Nå skal ikke jeg si at jeg er en fotball viter, men det som må til for at norsk fotball skal heve seg er sterkere motstand. De norske lagene må dra på treningsleir og spille mot Tyske bundesliga lag, engelsk motstand etc. Spille mot lag de må virkelig prestere for å vinne!
Spiller Stabæk - Rosenborg mot hverandre 100 ganger på rad kan jeg love at de skjønner hverandres spillesystemer etterhvert, og det er slik Tippeligaen er idag!
Og få yngre lag på treningsleire i utlandet slik at de møter sterk motstand, og kanskje får seg en på trynet slik at de drar hjem og trener hardere. Det viktigste er å kunne lære og å ville å lære!
Takk Bengt for en fin artikkel/blogg

09.aug.2007 @ 15:17
Postet av: Drøbak Patriot

På tide å komme tilbake til Drøbak Frogn Bengt, vi trenger å komme tilbake til toppen av 1ste divisjon :-)

09.aug.2007 @ 15:19
Postet av: Svein

Er ikke så sikker på at studieturer nødvendigvis er saliggjørende. Knut Thorbjørn Eggen reiste Europa rundt og fanget opp impulser UTEN at dette kom Fredrikstad spesielt til gode. Utvikling av personlige ferdigheter, samt kadaverdisiplin tror jeg er det som må til. Deqt må også satses på å beholde 12-16 åringene i klubbene. Her er det stort frafall, selv av store talenter ...

09.aug.2007 @ 15:50
Postet av: TOM

Var redd du hadde pensjonert deg Bengt, hyggelig at du er tilbake med et vettugt innlegg.
Ikke la det gå like lenge lenge til neste gang du lar høre fra deg. TAKK................

09.aug.2007 @ 16:31
Postet av: Geir Grendar

Som du sier her Bengt er det tåpelig at norske lag skal møtes i treningskamper på LaManga i vinteråret. Noe av problemet med dette kommer rett og slett av sesongen i Tippeligaen. De fleste lag fra større ligaer i Europa er i full serie osv, og vil skjelden stille med lag i treningskamper i disse periodene når norske lag trenger kamptrening. Ikke missforstå, jeg vil gjerne se mer til slike kamper, men vi må legge til rette for de og ikke omvendt.
Min oppfatning av norsk fotball går på det at vi er så fokusert på det å bli best fysisk og ikke gjøre feil at den offensive kjappe ballen ikke kommer frem. Når det kommer til Royal League kunne denne blitt spilt sammen med sesongen. Lag i andre ligaer som feks. Premier League spilles det serie, to cup`er og UEFA cup/Champions League. Da ville den gekjeften gå desto bedre, mer underholdende og mer publikum.
Jeg vil også gjerne som en ekte Askerbøring påpeke at Tor Todesen`s utalelse ikke var hans ide men en henvisning til Asker og hvordan det gjøres her. (selv om du selvsagt visste dette og var en glipp? ;) hehe...Gleder meg til deres diskusjoner i TV2-studioet om Asker i neste seson i 1. div :D www.askerfotball.no

09.aug.2007 @ 19:56
Postet av: Grendi

Norsk fotballs problem er og blir de individuelle ferdighetene. Det er flere grunner til at de er så dårlige: 1. Alle land utenfor Skandinavia har talentutvikling på et helt annet nivå med fotballskoler o.l. i regi av de store klubbene fra meget ung alder. Kaka, Beckham og Henry trente ikke tre ganger i uka og spilte på løkka med kompisene ellers da de var 12 år gamle. De trente hver dag fra de var 8-10 år med proffe trenere, med høye prestasjonskrav og spilte sammen med andre gode fotballspillere. I Norge er det få som trener på nogenlunde høyt nivå før de er 15. 2. Norsk mentalitet tilsier samhold framfor individualisme. "Spill ballen!" er et mye mer brukt uttrykk enn "Fortsett! i norsk fotball på alle nivå. Nå er fotball et lagspill, men typisk nok gir det seg utslag i at det fortsatt er gangbart å kjefte huden full på lagets tekniker fordi han dribler litt for mye, mens den trauste midtstopperen gjør få feil (men lite konstruktivt, annet enn å vinne dueller) og er lagets soleklare kaptein og bankers i startellever'n. Hvis noen så Norway Cup-finalen for (tror det var) gutter 16, spilte Kvik-Halden mot Pequeninos fra Brasil. Pequeninos var ikke superimponerende, men herregud som jeg ble deppa da jeg så et godt guttelagnorsk lag a la 2007 mæle ball som om de ikke hadde gjort annet enn å trene på langpasninger noengang. Ja, vi trenger proffe(re) trenere for alderbestemte lag, og vi trenger ikke hente dem fra Brasil. Det holder lenge å hente dem fra Sverige eller Danmark, der mentaliteten (og de beste spillernes ferdigheter) er en helt annen. Mælefotball finnes i USA (am. football) og Australia (rugby og Aussie rules football). Årntli fotball spilles med tempo og god ballkontroll, ikke med høydehopp og tupping.

09.aug.2007 @ 23:13
Postet av: Eivind

At Eirik Bakke var banens beste spiller mot rosenborg viser vel at Mons Ivar Mjelde fremdeles har bedre kontroll på Branns spillermateriell enn tv2s eksperter.. Skulle bare mangle egentlig :-)

11.aug.2007 @ 21:28
Postet av: LOlisnartilarten

E.I.D... EID xD Bakke eide... :D

12.aug.2007 @ 01:06
Postet av: Madden

Kva meiner du med at amerikansk fotball er "mælefotball", Grendi?

13.aug.2007 @ 18:30
Postet av: Inkompetent

Har fulgt litt med på debatten etter Lillestrøms begredelige uefa-exit. La merke til at det er så mange som henger seg på SPILLESTILDEBATTEN, mens et fåtall trekker fram manglende ferdigheter - som du tar opp her - som en viktig årsak til den generelle nivået på norske tippeligaspillere. Spillestil kan man diskutere i det uendelige. Men på ett punkt, der du nevner ferdigheter som direkte utvider muligheter på banen, dårligere ferdigheter begrenser mulighetene (...) - er jeg enig med deg i. Lurer på om denne problemstillingen har vært aktuell hele tiden, siden du debuterte som A-lagspiller i 1983, eller? Er litt overrasket over fotballekspertenes sprikende vinkling, den ene i spillestildebatten og den andre i manglende ferdigheter som bør settes på dagsordenen. Er det faktisk en stor avstand mellom de to ekspertpartene, eller er det i en gråsone hvor begge egentlig snakker om samme sak?

14.aug.2007 @ 12:06
Postet av: Stefan

Takk for et bra inlegg Bengt.
Må si jeg ikke er helt enig i dine uttalelser om Drillo i media nylig, men mistenker at det er et grep fra deg for å få inn litt nye tanker og ikke bare la den gamle "NFF-læreboka" styre fotball Norge.
N.A.Eggen sa alltid at man må trene på det man skal kunne for å li god, og man må trene på det nivået man skal spille for å klare å hevde seg der. Det er vel mye av kjernen i denne bloggen din. Er helt enig at norske klubber bør se på nye muligheter for matching på høyt nivå, men sesongen gjør jo dette vanskelig.
Royal League kunne vært en kortere og mer intensiv turnering over f.eks 4 uker i perioden Februar-Mars( La Manga tiden...). Kun 2-3 klubber fra vært land, og de som evt spiller europacup ennå da burde være "fritatt". Dette ville ført til god matching for de beste, som igjen ville gitt de andre bedre matching når serien starter. Kampene hadde ikke nødvendigvis trengt å foregå på de respektive lags hjemmebaner da tilskuertallene allikevel er forholdsis lave.
Ellers når det gjelder talentene så er vel også mulighetene for at NFF har en "6 spillere fra eget aldersbestemt satsing i troppen, og 2 på benken" policy i TL...

17.aug.2007 @ 15:04
Postet av: anders

nytt blogg innlegg plx...går fryktelig lenge mellom hver gang du tar til pennen bengt. skriv gjerne mer om stil og våset til drillo

18.aug.2007 @ 12:54
Postet av: DirtyJoe

Hva synes du om kritikken fra Drillo i dagens Dagbladet? For oss som ikke får inn TV2 Sport, så virker det merkelig at du skulle ha kommet med personangrep, istedenfor å diskutere det faglige rundt spillestilen. Hva er din kommentar til det?

20.aug.2007 @ 13:05
Postet av: Kyrre Haugeli

Synes godt du kunne klargjort at avslutningssitatet ikke er Vinjes eget, Bengt - men faktisk H.C. Andersens...

21.aug.2007 @ 18:08
Postet av: Alf M. Larsen

Jeg synes det BE i bloggen skriver om at dagens tippeligalag har alt for lite internasjonalt fokus og kun konkurrerer mot hverandre må være et tankekors for lagene. Tilsvarende gjelder avsnittet om kompetanseheving.
Jeg var til stede på cupkampen mellom Stabæk og Tromsø og kom så tidlig at jeg fikk med meg hele oppvarmingen. Det som slo meg var at begge lagene hadde nøyaktig like lang oppvarming, gjorde de samme øvelsene, brukte omtrent like lang tid på hver øvelse osv.
Kan dette ha sammenheng med at de surrer rundt i den samme salatbollen eller er det opplest og vedtatt at det er sånn og slik oppvarmingen skal foregå?
Vel nok skal de spille en fotballkamp hvor spillerne skal gjøre omtrent de samme bevegelsene,men likevel.

23.aug.2007 @ 15:02

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://app.nettblogg.no/trackback/ping/5497600
hits