TV2Nettavisen

Før knivene slipes

Av Bengt Eriksen - 19.jun.2007 @ 12:16

Players lose you games, not tactics. There's so much crap talked about tactics by people who barely know how to win at dominoes.

Flere ganger i løpet av den 10. Tippeligarunden ble jeg minnet om salig Brian Cloughs ord.

Først da jeg så Lyn-Brann på Ullevaal (6-0). Hadde Henning Berg gjort taktiske grep av ypperste klasse eller var det først og fremst Lyn-spillernes fortjeneste at de snurret rundt den ene Brannmannen etter den andre? Snudd på hodet: Hadde Mons Ivar Mjelde en hodeløs og irreversibel plan eller var spillerne hans helt ute av stand til å slukke branner den kvelden?

Tar vi Clough på ordet, var det Brannspillerne som tapte kampen!

Hvis Cloughs ord er lov, må Aalesund-spillerne bære hovedansvaret for tapet mot Stabæk. Og videre: Det var LSK-spillerne som tapte kampen mot VIF, ikke Tom Nordlies plan.

Brian Clough står for meg som noe av det ypperste innen manager- og treneryrket, men alt tyder på at resultatene hans ville bleknet uten hans taktiske klokskap og evner som motivator. Han ble kalt Big Head fordi han strødde om seg med utsagn a la det jeg innledet med (og f.eks. jeg vil ikke si at jeg var den beste manageren i gamet, men jeg var blant topp en), men han ble altså europacupmester to ganger med Nottingham Forest (hørt om dem?). Flere av spillerne han vant med hadde for lengst blitt skrotet av managerkollegaer. Det fåfengt å tro at Forest ville vunnet noe som helst uten Cloughs taktiske klokskap.

Et fotballag trenger både et klokt trenerhode og gode spillere, men siden det er vrient å være prima hver gang, må vekselbruket bli som følger: Er spillerne svake, stilles det ekstra store krav til trenerens taktiske evner. Har trenerhodet tenkt uklart, må spillerne evne å kompensere.

Det er (for) lett å legge hovedansvaret på Mjelde for tapet mot Lyn, for det var ikke en Brannmann som lignet på sitt normale jeg. Hverken i innsats eller ferdigheter. Det går fint an å tape for Lyn, spesielt på Ullevaal og i hvert fall når Lyn-spillerne er så pigge, men rødtrøyene fra Bergen må ta igjen mye tapt stolthet allerede ved neste korsvei.

Jeg har den største tiltro til at Jan Jönsson visste hva han gjorde da han la slagplanen sin før søndag kveld. Men ingen trener i verden kan programmere Tchoyi, Nannskog, Alanzinho og Hauger til å score slik de gjorde mot Aalesund. Det var enkeltmannsprestasjoner på øverste fotballhylle.

Og hvis Petter Myhre får samme innsats og vinnervilje av Vålerengaspillerne i kommende kamper som de la for dagen mot LSK, vil poengene tikke inn. Selv om de mangler en goalgetter.

Gode prestasjoner er et samspill mellom taktisk klokskap av treneren og utøvde ferdigheter av spillerne. Det har hendt at lag er blitt seriemestere på tross av treneren, men enda oftere har lag rykket ned på grunn av for dårlige spillere.

Det er 71 dager siden Tippeligaen 2007 tok til. Ingen trenere har fått sparken (ennå). Clough fikk sparken etter bare 44 dager i Leeds United. Etter det tok han Nottingham Forest til fotballhimmelske høyder.


Kommentarer:

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://app.nettblogg.no/trackback/ping/5466148
hits