TV2Nettavisen

Faktum er ...

Av Bengt Eriksen - 31.mai.2007 @ 11:24

When facts change, I change my mind. What do you do, sir? Visesentralbanksjef Jarle Bergo lente seg på den britiske økonomen John Maynard Keynes' retoriske spørsmål i dagens utgave av Aftenposten. Bergo brukte Keynes-sitatet i et forsøk på å forklare at Norges Bank ikke er på etterskudd med sine renteprognoser.

Om Åge Hareide har lent seg på Keynes noen gang, vites ikke. At han er på etterskudd poengmessig, hersker det liten tvil om. Men det kan fortsatt gå hele veien frem til et em-sluttspill.

Jeg skal av gårde for å se på dagens landslagstrening. Etter rapportene fra gårsdagens trening å dømme, skal Norge på ny klabbe ballen fra venstre back til høyre kant.

Er det noe galt med det? Ikke i min bok. Det er blandingsforholdet mellom langpasning/kortpasning, holde ballen i laget/kontre, jage ball/vente på motstanderen osv. som er avgjørende. Blandingsforholdet varierer med motstanderens motspill. Det betyr ikke at spillestilen er uten rammer og roller, bare at du må ha en formening om hva i verktøykassa det kan være fornuftig å bruke når i den gitte kampen. Alternativt å justere underveis, og helst så tidlig som mulig, dersom det du trodde kom til å skje ikke skjer. Det er her Keynes kommer inn.

Norge skal etter sigende spille 4-3-3 kommende lørdag. Åge har stort sett sverget til 4-2-3-1. Han forklarte utgangspunktet på Norges Idrettshøgskole 28. april 2004. Doble på kant (sideback og kant på samme side må utfordre motstanderens back), doble i midten og to balanserende midtbanespillere. Jeg nevnte bare det første i parentes, fordi: Her om dagen deltok jeg i en debatt med Henning Berg og Åge Hareide. Henning mente vi ikke skulle forvente noe mer av (kombinasjonen) Riise/Gamst Pedersen enn av de andre spillerne. Alle er visst nok like viktige! (Hvis de er det, måtte det være lurt av Lyn og Henning å selge Edu; da ville de vært like gode og enda rikere!) Åge istemte. Men da lurer jeg på et par ting jeg aldri har fått svar på fra landslagssjefen: Hvis det var et poeng å doble på kant, hvem andre enn Riise/Gamst Pedersen hadde han sett for seg at skulle kunne gjøre det best? Og hvor ofte har vi sett at det har vært motorvei nedover den venstrekanten (motorvei ble varslet for flere år siden)?

Altfor sjelden, er mitt svar. Men jeg krever åpenbart for mye av herrene Riise/Gamst Pedersen!

Apropos det siste: Det kan utmerket godt være det er Åge noe galt med. Enhver trener som oppdager at spillerne virker bedre et annet sted, har noe å svare for. Det kan hende Åge har lagt bånd på duoen. Det kan tenkes de har andre roller i Blackburn og Liverpool. På den annen side: De spiller på de samme plassene. Venstreback Riise blir ikke satt i mål på landslaget og venstrekant Gamst Pedersen spiller ikke midtstopper. Så stor forskjell kan det ikke være å komme hjem.

Jeg sammenligner høydepunktene fra Premier League-innsatsen med alle involveringene i landskamper, sier Henning og Åge. Gid det var så galt! De JAR og MGP skylder ikke meg noe. Men jeg tror fortsatt de har mer å gå på når Norge spiller hjemme. Det er rett og slett en tillitserklæring.

Jeg har ikke noe imot at Åge realitetsorienterer seg og går fra 4-2-3-1 til 4-3-3, forutsatt at funksjonene er viktigere enn tallkombinasjonene. I det lange løp vil ingen huske noe av dette hvis Norge kommer seg til em.

For som Keynes også sa: In the long run we're all dead!


Kommentarer:
Postet av: Mulciber

Jeg tror noe problemet med venstresiden er hvordan spillertyper Riise/Pedersen er, der står ikke til hverandre. Når de tillegg har dårlig kjemi og komunikasjon på banen, er det nok mye av forkalringen på at høyesiden til Norge har vært farligere. Siden Drillo har vært nevnt mye i det siste, trekker jeg frem en annen ting, han tok ut det som var det beste laget, ikke de beste spillerne. Kanskje det kunne vært en ide med Petter Vågan Moen på venstresiden? Jeg tror han ville stått bra til Riise, er god defansift så Riise kan brukes mer offansift. Men dette er et problem for Hareide, vhis Norge ikke skulle vinne, blir det et ramaskrik om hvorfor ikke Pedersen spilte. Men syntes han burde prøvd ut Moen mot en såpass svak motstander som Malta.
Ellers skal det bli gøy å se Mifsud igjen han har jo banket inn noen sinsyke mål i The championship.
Takk

31.mai.2007 @ 12:27
Postet av: anonym

ok.... igjen maa vi sitte og lese bengt erikssens drittsnakk.... fyren som presterte tidligere aa si at lampard er en middelmaadig spiller og gerrard ikke er noe saerlig bedre. Paa tide at folk snart faar opp oynene og ser at han er og blir en person uten noen saerlig store fotball kunnskaper. datoer kan alle huske, men praksisen er han aldeles uvitende paa.
Norge er og blir et B-landslag, som ikke eier noe slags form for teknikk, har elendige spisser. Hareide er og blir den beste losningen for et land som har begrensede fotballegenskaper og en daarlig nasjonal liga. I fotball er det slik at det kollektive IKKE funker uten NOEN slags form for individualister eller spillere som staar fram. Og det er nettopp DET Norge mangler, klassespillere med GODE ferdigheter som kan prestere over en LANG periode. Naar riise er den mest maalfarlige spilleren Norge har, saa er det bare aa glemme de store mesterskapene. Tyrkia er rett og slett et LANGT bedre landslag, Hellas er et LANGT bedre landslag (selv om de minner om Norge saa har de allikevel langt flere og bedre utenlandsproffer som ogsaa innehar individualistiske kvaliteter)... Til og med Bosnia er bedre nettopp fordi de HAR slike spillere som kan avgjore kamper!
PS: solskjaer telles heller ikke, han blir saapass gammel at det er paa tide aa legge opp snart med alle de skadene han sliter med... Burde heller konsentrere seg om united.
Ikke bli sure folkens, men det er akkurat det mange andre mener! Pele hadde rett, Norge har ingenting i EM-VM aa gjore!

31.mai.2007 @ 14:17
Postet av: Lars

Jeg mener vel egentlig at Hareide har fått nok sjanser og bør gå, men skal la det ligge litt nå. Poenget her er vel at Hareide selv sier de ikke ønsker å endre stilen - selv om han ikke får uttelling og "svar" fra gutta. At Gamsten og Riise ikke treffer på landslaget kan ha noe med at de får mer oppmerksomhet der enn på klubblaget. På landslaget er de stjerner, men på klubblaget er mange på laget minst like gode. Sånn sett har jo Berg et poeng, selv om det er ikke er et godt et.

31.mai.2007 @ 19:17
URL: http://www.fotballblogg.no
Postet av: norges patriot!

til alle dere som vil sparke hareide.. hvem skal ta over for åge da? og tror dere spillerne blir bedre da åge går? neineinei... jeg støtter landslaget uansett!! BENGT ERIKSEN! skriv en blogg om carew da.. hvordan tror du han kunne gjort det i en toppklubb i england(arsenal, Liverpool, united eller chelsea?)

02.jun.2007 @ 18:59
Postet av: Lyn for alltid

Du som er den ekspertkommentatoren jeg har mest respekt for (sammen med Semb): Nå må du slutte å sitere sosialdemokrater og heller begynne å oppdatere!

18.jun.2007 @ 22:08

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://app.nettblogg.no/trackback/ping/5452274
hits