TV2Nettavisen

Uvurderlige løpegutter

Av Bengt Eriksen - 03.mai.2007 @ 13:47

Fotball er ikke blitt mer moderne enn at AC Milans Gennaro Gattuso i går (igjen) gjorde det Nobby Stiles gjorde for Manchester United og England på 60-tallet og John McGovern gjorde for Nottingham Forest på 70- og 80-tallet. Å få tak i ballen og spille den til en medspiller, går aldri av fotballmoten!

At en engelskmann, en skotte og en gudbrandsdøl finner seg i å være grovarbeidere, er mer forståelig enn at en italiener ? omgitt av elegante og snobbete landsmenn og -kvinner ? finner seg i det. Men: Målsøm byttes ut med blåskjorta når kampen er i gang ? sånn er det med den saken!

Jeg aner ikke hvilke stilkrav Gattuso har utenfor banen, men på er ingen oppgave for stor og ingen for liten. Hans eksistensberettigelse som lagspiller hviler på at han får tak i ballen og spiller den til de såkalte stjernene så de skal få skinne. Det er grei skuring for en juniorspiller som vil opp og frem. Det er imponerende når meritterte Gattuso løper som om han var junior fremdeles (med en voldsom autoritet; vekk med deg, den ballen skal jeg ha!). Han har både skjønt og akseptert rollen sin.

Det er et avhengighetsforhold mellom grovarbeidere og finmekanikere. Det vet kloke trenere og managere. Brian Clough kjøpte McGovern uansett hvor han ble manager og han fikk kapteinsbindet hver gang. McGovern var garantisten for at entertainerne skulle få spillerom. McGovern og Forest ble europacupmestere i 1979 og 1980. Sir Matt Busby hadde Stiles til å få tak i ballen og George Best (med ball) til å sørge for finishen da United ble europacupmestere i 1968.

Hva har en gudbrandsdøl med dette å gjøre? I 1980 tok Arnfinn Moen nattoget fra Sel, T-banen til Helsfyr og bena fatt for å komme til treningsfeltet på Valle. Han ønsket å spille for Vålerenga. Han fikk kontrakt, løp inn et cupmesterskap i 1980 og et seriemesterskap i 1981, og så takket han for laget og tok toget tilbake til Sel.

Det lønner seg å jobbe hardt. Det vanskelige er å gidde det.


Kommentarer:
Postet av: Jostein

Hakke Gattuso nekta å gi blodprøve til en doping test en gang da? Utrolig at fyren får spille mer. Fyren er ikke annet enn en bølle med spaggis mellom øra og chili i rumpa. Konstant sint og konstant sleip. Om det skulle være uklart; misliker fyren sterkt! Håper Liverpool tar knekken på de kakkelakkerne av noen italienere i Athen

03.mai.2007 @ 15:07
Postet av: Christopher

Hei Bengt.
Er, som vanlig, helt enig i det du skriver. Var selv tilstede da CL-finalen ble spilt på Old Trafford, og så det som mange ganger kan være vanskelig å få med seg på tv-skjermen.

Den mannen løper og tackler helt usannsynlig mye. Fantastisk lagspiller.

En annen ting. Jeg digger alt du skriver, et bedre språk skal man lete lenge etter. (Det måtte evt være Davy :-)) Så vennligst skriv mer. Ferdig biff.

03.mai.2007 @ 15:28
Postet av: TOMBA

Etter å ha sett gårsdagens kamp i CL så kan man jo begynne å lure på hva disse spillerne "går" på. Eriksen snakker her om Gattusso, men i denne kampen var han definitivt ikke alene. Hele laget var jo først i hver eneste duell. De var så overlegne fysisk at sammenligningen med en viss tysk/spansk langrennsløper ikke er vanskelig å spekulere i. Man kjenner jo historien om mange italienske idrettsstjerner. Tror dere virkelig at fotballen er et unntak.
Når angrepsspilleren Kaka som jo ikke akkurat er mest kjent for sine defensive egenskaper tar flere defensive løp enn noen av motstanderne begynner ihvertfall jeg å stusse..

03.mai.2007 @ 15:30
Postet av: Andy

Svar til TOMBA:

først vil jeg bare si at jeg er United fan. Hvis du så Roma kampen spm United vant 7-1 så du at en spiller som Ronaldo tok mange defensive løp. Det har jeg aldri før sett, og det kommer jeg muligens aldri til å se igjen. Grunnen til at Milan var overlegne fysisk i går var at United virket å ikke være mentalt klare for kampen. De spilte kanskje sin svakeste kamp hittil i sesongen (ihvertfall når vi snakker om kamper som man ikke tar for lett på). Jeg kan ikke huske sist jeg så en spiller som Scholes jobbe så lite som i går. All ære til Milan i går, men de fikk god hjelp av et United lag som var langt under det jeg mener bør være deres bunnivå.

Og husker jeg ikke helt feil har spillere i Italia vært utestengt for doping før også. Så det skyldes nok ikke det. Det skyldes nok mye heller tening og trua på at man kan klare det, hvorpå man da og får en enorm vilje til å jobbe for å klare det, noe som var totalt fraværende hos United i går.

03.mai.2007 @ 16:39
Postet av: Gayttuso

En annen ting som er artig med Gattuso (og mange av hans landsmenn) er å se hvordan de faller og vifter med armene, som om de holder på å dø, allerede før de treffer bakken. Så kommer det en fysio og blåser litt på og så spretter de opp igjen med en gang. Like patetisk hver gang. Det er til å le av. :)

At United tapte fortjent i går kveld er det ingen tvil om, de så ikke ut som et lag som hadde veldig lyst til å vinne.

03.mai.2007 @ 17:07
Postet av: jbp

Bra bengt! men det er typisk når et engelsk lag taper mot et it. lag. da er klørne og beskyldingene ute med en gang. Skal roma fansen skylde på at utd-spillerne var dopet forran den kampen og da? Og bare for ordensskyld: doping tester i italia: 8-9000 i året. england 1000-1500... Kanskje ikke rart det ikke avsløres noe der? (dette er fakta. bare å sjekke!)

03.mai.2007 @ 17:43
Postet av: TOMBA

Svar til Andy.
Hei, jeg registrerer at du henviser til kampen mellom ManU og Roma. Da vil jeg opplyse om kampfakte som sier: Posession: Roma 52%, ManU 48%. Skuddstatistikk Roma 22, ManU 22.
Altså en spillemessig helt jevn kamp hvor et av lagene hadde ekstrem uttelling. Jeg tror aldri jeg har sett lignende.
Ser man på Milan- ManU så er forskjellen i den fysiske kapasiteten i denne kampen enorm. Man kan begynne å lure etter å ha sett enkelte spilleres uttrykk og oppførsel....
Syns forresten ikke en debatt om doping også i fotballen er uheldig..

03.mai.2007 @ 19:37
Postet av: M

Til dere som sikter til Kaka sine defensive løp; Han nevnte dette i intervjuet på tv3 rett før kampen at han hadde blitt bedre på det defensive.

Ambrosini og Gattuso gjorde en fantastisk jobb i går,bare til å ta av seg hatten. Den eneste jeg var litt skuffet over var Pirlo som virket litt giddaløs. Var ikke så mange passninger som satt ut i fra det man kan forvente av en spiller som Pirlo.

03.mai.2007 @ 19:53
Postet av: Forrest Gump

Vel og bra med løpegutter, men i Norge er vi flinke til å gi dem uforholdmessig mye skryt i forhold til andre spillertyper.

En løpegutt, sliter, kriger, terrier eller hva man velger å kalle dem er verdt like mye som alle andre typer og kvaliteter et lag trenger, verken mer eller mindre.

Man kan krige så mye man vil på midtbanen uten noe resultat hvis laget ikke har kreativitet og andre kvaliteter til å utnytte jobben som løpeguttene gjør og visa versa.

I Norge, etter britisk tradisjon, har vi et motsatt misforhold av hva man finner i Brasil. Her er det antall nedlagte meter og offervije som glorifiseres, i Brasil er det antall overstegsfinterunder per minutt. Begge deler er like enfoldig.

Ingen kritikk av Gattuso, dette. Han presterte en god kamp og har på gode dager en voldsom, positiv energi. På dårligere dager er det like håpløst å se på som en Cristiano Ronaldo ute av form som alltid forsøker én finte for mye.

Verdien av en Gattuso-type er lik verdien av en hvilken som helst annen type. Så er det opp til manager og ledelse for øvrig å sette sammen et lag med flest, best og riktigst mulig typer så laget forhåpentlig blir enda bedre enn summen av enkeltspillere.

03.mai.2007 @ 23:40
Postet av: Thomas

"At en engelskmann, en skotte og en gudbrandsdøl finner seg i å være grovarbeidere, er mer forståelig enn at en italiener ? omgitt av elegante og snobbete landsmenn og -kvinner ? finner seg i det."

Gattuo har en fortid i Glasgow Rangers og har giftet seg med en jente derfra.
Kanskje dette hjør ham litt mindre snobbete? :D

04.mai.2007 @ 13:02
Postet av: Jyplingen

"At en engelskmann, en skotte og en gudbrandsdøl finner seg i å være grovarbeidere, er mer forståelig enn at en italiener ? omgitt av elegante og snobbete landsmenn og -kvinner ? finner seg i det."

Er ikke dette litt historieløst av Bengt.
Italienere er kjent for sin glorifisering av destruktivespillere, som er gode til å bryte motstanderenes spill. Gattuso er en erketypisk italiensk spiller.

Selv om italienerne virker som snobber så er de defensivt alltid patente. Bare se på sist VM der Cannavaro og Gattuso var større stjerner enn playmakerne på laget.

05.mai.2007 @ 11:55
Postet av: Trond

Veldig bra skrevet som vanlig, fint med en reflektert blogger. Synes det meste som du skriver er bra!
Uten løpegutter kan ikke stjernene skinne, se bare på Claude Makélélé. Han var rydde gutt for Real Madrids stjerner men ble ikke verdsatt som de, derfor dro han fra Real

05.mai.2007 @ 14:22
Postet av: memofromturner

Artig at grovarbeideren hylles.Det er vel ikke andre enn gamle VIFfans og gudbrandsdøler som husker Arnfinn Moen. En suser i treverket under nevnte cupfinale gjør at det kanskje ringer en bjelle.
Hva med en type som "doffen" på Start. Han er vel også et eksempel på den typiske ballvinneren som løper utrettelig for at lagkameratene skal få bedre arbeidsvilkår ?

11.mai.2007 @ 07:33

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://app.nettblogg.no/trackback/ping/5429244
hits