TV2Nettavisen

Det ret det var s flatt

Av Bengt Eriksen - 11.aug.2006 @ 14:23
Om ikke alt var bedre før, var det i hvert fall en viss orden i Tippeligarekkene tidligere. Lederlaget hadde over 23 poengs margin til bunnlaget etter 16 runder – i hvert fall ifølge gjennomsnittstall for perioden 1995—2005. I 2006-sesongen er differansen mellom topp- og bunnlaget krympet til 17 poeng. Hvor skal dette ende?

Først litt tallgymnastikk. 1995-sesongen var den første med 14 lag i Tippeligaen (økte fra 12). Debutsesongen har ”rekorden” hva gjelder poengmessig forskjell mellom topp- og bunnlaget etter 16 runder. Forskjellen var hele 33 poeng (39—6). I år er forskjellen ”bare” 17 poeng (31—14) etter 16 runder (jeg vet at Lillestrøm og Lyn bare har spilt 15 kamper, men vi må se litt stort på det). Lagene fra tabellposisjon 1—7 har tatt færre poeng enn snittet for tabellplassering 1—7 i perioden 1995—2005, mens 8—14 har tatt flere poeng. Tabellen deler seg altså på midten. Ifølge snittet ”skulle” lederlaget hatt 33 poeng, mens bunnlaget ”skulle” hatt 10. Det faktiske tilfellet i år er henholdsvis 31 og 14 poeng. I år er det andre gang siden 1995 at topplaget leder på 31 poeng eller færre etter 16 runder (30 poeng i 2004). Aldri før har bunnlaget hatt 14 poeng (eller flere) etter 16 runder.

Jeg skjønte hva FFK-trener Knut Torbjørn Eggen mente da han mandag sa at det er for tidlig å tenke på nedrykksstrid når det gjenstår 10 seriekamper. Ifølge god norsk trenertradisjon skal man fokusere – som det heter – på prestasjonene. Resultatene er en konsekvens av prestasjonene, og derfor forsøker man å bedre sistnevnte. Man påvirker det man kan påvirke. Det øves. Så langt, alt greit. Spørsmålet er: Når er det betimelig å tenke på nedrykksstrid?

Det urovekkende, i år som tidligere år, er at mange reagerer så altfor sent. Det skjer fint lite av betydning før overlevelsesdriften slår sin dundrende alarm, og alarmen går sjelden før det gjenstår 3—4 runder. Det har minst to haker ved seg: 1) I de siste rundene spilles det med særdeles høye skuldre (mye står på spill). 2) Av 1) følger at man gjør lite veloverveide grep – til dels panikkartede sådanne. ”Blås i alt vi har øvd på, bare få balljævelen opp i banen og gå i duell!”

Min studievenn Carsten hadde et poeng da han sa at ”jo tidligere vi kommer på etterskudd med lesingen, jo bedre tid har vi på å ta den igjen”. Det kalles norsk skippertaksmentalitet. De lagene som allerede nå tar innover seg at de KAN rykke ned, kan gjøre veloverveide grep. De kan tenke offensivt og ”slå” først. De kan bevisst overraske, sjokkere og overrumple motstanderlaget. Mislykkes de i helgens runde, har de ni sjanser til. Alternativet er å vagge av gårde i den samme trauste tralten og håpe at det går bra. Det er et dårlig alternativ. Om ikke annet er det risikabelt.

HamKams Knut Henry Haraldsen ble utvist etter bare 13 minutter på Fredrikstad stadion mandag, men i stedet for å bli motløse, utviste hedmarkingene en forbilledlig evne (taktiske trekk) og vilje. Se og lær (og for Kammas del er det ”bare” å gjenta den bedriften fremover). Stikkordet er: Mobilisering.

Hvor dette ender? Aner ikke. Herfra og ut er det bare å si som Oddvar Nordli en gang sa (fritt etter hukommelsen): Dem får drekke dem som er tørste.

Et lite apropos til slutt: Det at Tippeligaen er blitt jevnere, betyr ikke uten videre at lagene er blitt bedre!

Kommentarer:
Postet av: Julemiddag1

Tippeligaen er FOR jevn. Den br utvides til 16 lag, og dermed 30 kamper. Det frer bde til at andelen lag som rykker ned blir mindre, og til at man har bedre tid til gjre grep. Dette vil fre til at trenere kan tenke mer langsiktig mht. spillestil og spillervalg. N velger man det som funker bra N, og ikke det som funker bedre p litt sikt. For mange lag er flinkere til delegge for motstanderne enn lykkes selv. Dessuten vil 2 ekstra lag vi flere plasser til unge norske talenter.

Selvsagt er det grunn til tro at utvidelseslagene vil vre svakere enn de som er der n, men neppe noen slaktofre. Det er vel heller lag som Viking, Troms og FFK som svekker nivet i rets Tippeliga, og ikke Stabk og Sandefjord.

11.aug.2006 @ 14:49
Postet av: Nevrotisk nervevrak

Men 16 er jo et s stygt tall

11.aug.2006 @ 15:04
Postet av: Malurt

Heisann Eriksen. Takk for innsiktsfulle og gode kommentarer. Du fremstr som godt forberedt. Bare en ting du br forberede fr neste sending; vr s snill kutte ut det helt meningslse og upresise uttrykket "HER SNN..." i hver annen setning.

12.aug.2006 @ 09:36
Postet av: jens den 2, kongen av zaba

statistikk hjelper ingenting. utvidning er ingen dum ide men 14 er et greit tall. det trekker jo flere tilskuere nr det er s jevnt

12.aug.2006 @ 17:53
Postet av: Einar

Julemiddag1 og Dhli i VG har s korreekt s korrekt: Norsk fotball gr om noen r i en liten krise hvis ikke tabellen utvides til 16 lag. Trenerne TVINGES til bruke kortsiktigere lsninger enn ndvendig med 16 lag, noe som betyr middelaldrende, middels gode, utenlansdke spillere som ikke er gode nok ellers i Europa. Se p FFK: De har i den siste tiden hentet inn Miika Multahrju (enda en benkesliter), Mihaly Toth (riktignok i fjor, men enda en middelmdighet), og samme ting er vi hos alle klubber som sliter enten i bnn eller som s srt nsker en medalje. Og pengene? De tar veien ut i Europa i stedet for til de norske talenter. Og start-11'n? Der kommer det inn en gjeng med middelmdigheter fra utlandet. Og nr det gjelder tilskuere: Fler kamper, mer inntekter til klubbene, og til syvende og sist trekker det da rlig talt fler mennesker nr det er lokal sjel i laget i stedet for 4 fra bosnia, 3 fra ungarn og en gammal nordmann i startoppstillinga??

13.aug.2006 @ 00:10
Postet av: Franky

100% enig med Julemiddag1. 16 lag er et MUST om norsk serie skal komme opp p et bedre niv

15.aug.2006 @ 10:34
Postet av: anonym

du burde satset som trener.hvordan gikk det i skeid forresten?

15.aug.2006 @ 16:06
Postet av: anonym

Hei igjen. Fant ut (iflge dagbladet) at du ble lst fra kontrakten som skeidtrener etter 0-1 mot ham-kam p voldslkka pga svake resultater

20.aug.2006 @ 00:02
Postet av: John

Mye bra her. Og Tippeligaen er for jevn, ja. Selv om 16 lag vil innebre mindre dramatiske sesongavslutninger i bunnen, og flere slaktofre, vil det gi evnen til kunne tenke mer langsiktig for klubbene.

Ogs nr vi utvida til 14 ble det jo flere stygge sifre, og store avstander i bunnen, men de som har veksla p komme opp har jo etter hvert kommet p niv med de andre. Det fr man jo anta vil skje etterhvert ogs nr man har utvida til 16 lag.

Dette er kanskje ikke gjennomfrbart pdd. mtp. at ikke alle har skikkelig stadion, men dette er jo ogs p bedringens vei. Og utvidelsen br snart kunne vre et faktum.

25.sep.2006 @ 13:09

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://app.nettblogg.no/trackback/ping/1788007
hits