TV2Nettavisen

En treners fordmte plikt

Av Bengt Eriksen - 09.okt.2006 @ 13:37
I Dagbladet 4. oktober 1960 var det én sportsside. Det vil si: Det som hadde med sport å gjøre var samlet på én side. På dagen 46 år etter – 4. oktober 2006 – hadde VG et sportsbilag på 16 sider. Det var 9 sider om fotball; 3 av sidene var viet et intervju med landslagssjef Åge Hareide (han var også sitert i en sak på side 4).

I intervjuet skal Åge ha gitt uttrykk for at han har tatt et lite ”oppgjør” med seg selv. Han har skaffet seg hjelp til å håndtere mediene, for han følte at han ikke fikk konsentrert seg nok om trenerjobben.

På side 9 i samme VG er Per-Mathias Høgmo (tilbake på RBK-jobb) sitert slik: ”Jeg vil spisse meg mye mer inn mot kamp og trening. Ikke bruke tid på det administrative.”

Å prioritere noe, innebærer at noe får forrang eller fortrinnsrett. Spørsmålet er: Hvordan i huleste kan trenere ha prioritert andre ting enn treninger og kamp?

Noe av forklaringen er at trenerrollen har endret seg. Før var treneren heltidsansatt i en ”sivil” jobb. Han forberedte seg i sene kveldstimer, trente laget etter arbeidstid og ledet laget i kamp på søndager (og en og annen onsdag). Nå er det flere kamper og, som følge av profesjonaliseringen, mange flere treninger. I tillegg har altså mediedekningen økt voldsomt (det samme har antall kickoffs, happenings og annet fjas). Kort fortalt: Oppdragsmengden har økt dramatisk.

Tusenkronerspørsmålet trenere og klubbledere må besvare, er: Skal alle disse nye oppgavene gjøres av treneren?

Klubblederne gjør ofte en feil etter at de har ansatt en trener. De forventer altfor mye av ham og nedlesser ham med oppgaver. Alternativt gjør treneren feil: Det er så gjevt å være med på alt som har med produktet fotball å gjøre at han ikke evner å prioritere hovedoppgaven sin: Å utvikle de utvalgte.

Det er mange grunner til at slitasjen på treneren blir stor (jeg tenker generelt, ikke spesielt på Per-Mathias), men hovedgrunnen er at trenerne og klubblederne har glemt å besvare spørsmålene: Hva er det dønn viktig å få gjort? Hva må gjøres av treneren? Hva må gjøres, men av andre enn treneren? Hva skal definitivt ikke gjøres? (Se for øvrig spalten min 30. mai i år (http://bengteriksen.nettblogg.no/300506124902_rbks_sammenblandingsmnster.html); stikkord: Nollbasbudgetering.)

For to år siden, i min Nettavisen-spalte 8. oktober 2004 (http://www.nettavisen.no/sport/fotball/bengts/article288352.ece), skrev jeg: ”Det er ubegripelig at Åge bruker tid på å snakke fotball og landslaget med kvinnetidsskriftet KK og herretidsskriftet FHM og at han lar seg style før ditto med C! (hva nå jeg skal kalle det tidsskriftet!). Problemet – enten han er stylet eller ustylet –, er at det må gå utover jobben som landslagssjef.”

Jeg ser nå at det var litt sleivete formulert, men etter å ha lest VG-intervjuet 4. oktober 2006, ser jeg også at jeg ikke var så langt det Åge nå trolig har innsett (”[...] Jeg må ikke være med i debatter gjennom avisene, men er saken viktig nok, så er jeg der [...]”). Derfor: Åge skal ha blomster for at han nå prioriterer ”need to do” mye høyere enn ”nice to do” (hvilket medfører at det blir mindre av det siste). Det samme skal Per-Mathias ha. Sjefene – enten de er landslagsledere eller klubbledere – får sørge for at treneren ikke nedlesses med saker som andre kan og bør ta seg av, og sammen med trenerne får de sørge for at uvesentlige oppdrag fjernes fra timeplanen. Og siden jeg nå har delt ut blomster til Åge, skal han få en rose til: Det var fornuftig å prioritere charterfotballturneringen (i januar) da han tok over landslaget i 2004. Det var en fin anledning til å bli kjent med mange spillere. Siden har det bare vært tull og forfall. Nå er januarturneen fjernet fra almanakken, forstår jeg, og det må alle være glade for!

Riktig nok var faren min trener fra slutten av 60-tallet til midten av 80-tallet. Mediedekningen var ikke i nærheten av hva den er i dag. Sponsorer var det altfor få av og investorer fantes knapt. Men jeg husker godt hva han sa allerede den gang: En trener må trene laget sitt. Det er både vanskelig og tidkrevende. Prioriterer han ikke det, og gir etter for tidstyvene, blir han en dårligere trener enn han ellers ville ha vært.

Det ligger fast selv om mediene, sponsorene, investorene og flere til vil ha sitt.

Kommentarer:
Postet av: Daniel

Du har et veldig godt poeng

09.okt.2006 @ 14:09

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://app.nettblogg.no/trackback/ping/2285777
hits