TV2Nettavisen

Helsvart sisyfosarbeid

Av Bengt Eriksen - 05.mai.2006 @ 14:10
Det er spilt 35 kamper i eliteserien. Dommerne har gjort feil i samtlige. Her er et utvalg: Øvrebø viste ut feil FFK-spiller mot Brann i Fredrikstad. Berntsen så ikke en soleklar hands i Bergen (burde vært straffe til Brann mot LSK). Moen dømte straffe til LSK da HamKam-spilleren handset utenfor 16-meterfeltet.

Hva gjør vi med det? Det samme som før: Skjeller ut dommerne av full hals.

Metoden er idiotsikker. En som får høre at han er en idiot tilstrekkelig mange ganger, gjør selvfølgelig flere idiotiske ting enn han ellers ville ha gjort!

Tippeligatrenerne praktiserer flytsonemodellen. Kortversjonen er: For å mestre noe, må det være samsvar mellom ferdigheter og utfordringer. Opplevelsen av mestring fører til at man mestrer på stadig høyere nivåer. Tippeligaklubbene har brukt bøttevis med penger på å bedre forutsetningene for å mestre. Men hva med dommerne?

HamKams assistenttrener Tom Jacobsen var kaptein på det VIF-laget som ble seriemester for 25 år siden (1981). Treningen var etter ordinær jobb. De trente med ispigger under støvlene på snøbane om vinteren (i sterk og sur vind, må vite). ”Gymsalen” var klubbhusets kafé, og utstyret var respatexbord og femliters vannkanner. I ”påskeferien” var det treningsleir i Danmark eller Nederland (nok en gang på et sted der det med sikkerhet blåste mye). I helgene var det trening og kamp, og i ”sommerferien” var det på ny treningsleir.

Poenget? I går formiddag – dagen derpå for HamKam – snakket jeg lenge og vel med Tom. Han satt i et tipptopp treningsstudio på Hamar. Kammaspillerne hadde restitusjonstrening. Vi snakket selvfølgelig om onsdagskampen mellom HamKam og LSK. Vi brukte liten tid på handsen som feilaktig ble et straffespark til LSK, men den utløste en diskusjon om dommernes rammebetingelser.

Og tenk det, dommernes rammebetingelser er omtrent som de var da Tom ble seriemester for 25 år siden. Det er useriøst. Det er faktisk helt useriøst. Spillerne lever av fotball. Trenerne gjør det samme. Meg bekjent er det bare syv dommere som har havnet på den grønne gren; de har ”bare” 70 prosents jobb ved siden av dommergjerningen. Forbundet dekker 30 prosent tapt arbeidsfortjeneste. De øvrige dommerne jobber fulltid ved siden av dommergjerningen.

Ingen ved sine fulle fem ville påstått at et eliteserielag kunne hevdet seg med slike rammebetingelser. Men vi krever at dommerne skal være på høyden hele tiden. Det er intet mindre enn frekt. Særdeles frekt.
Tom sa det helt presist (og omtrent slik): Nå må vi sette oss ned og se hva vi i fellesskap kan gjøre for at dommerne kan få samme forutsetninger for å mestre som trenere og spillere har.
Kloke ord. Bedre rammebetingelser er ingen garanti for at det blir feilfritt (det dokumenteres hver serierunde av profesjonelle spillere), men det er nødt til å bli bedre dømming. Nå mangler ”bare” finansieringen. Klubbene bør bidra til å finansiere profesjonaliseringen av dommerne. Det er klubbene tjent med, for å si det forsiktig.

PS! Onsdagens dommer på Hamar, Svein Oddvar Moen, deltok ikke på telefonmøtet mellom Tom Jacobsen og meg. Han var trolig travelt opptatt på jobb!

Kommentarer:
Postet av: Tommy

Helt enig med deg. Flott innlegg!

05.mai.2006 @ 17:03
Postet av: ?

Som vanlig et godt og treffende innlegg fra deg! er en fryd og lese dine innlegg... du viser gang på gang at du kan det du driver med!

06.mai.2006 @ 00:41
Postet av: Lars Olve Hesjedal

dommernes situasjon er håpløs, ikke bare med tanke på arbeidssituasjonen du viser til.

poenget er også at de har en nesten umulig jobb med å se alt.

jeg spør bare:

når får vi simultan videodømming? jeg mener at vi kunne begynne med å ha det på alle situasjoner innenfor 16-meteren.

men neida, det vil ikke store deler av fotball-Norge.

typisk norsk:

redd for endring.

09.mai.2006 @ 22:52
Postet av: Remi

Hei Bengt

Flott innlegg, men med videodømming forsvinner jo mye av sjarmen rundt fotballen, alle diskusjoner, synsing og meninger. Sånne som deg og Davy ville jo bli overflødige. Jeg er totalt imot å gjøre fotballen til det jeg vil kalle amerikanisert. For skal videodømming fungere må jo situasjonene taes der og da, og det vil stykke opp spillet alt for mye. Kan ikke komme med avgjørelser etter at kampen er spilt. Amerikansk fotball, ishockey og baseball er idretter som blir alt for lange og dryge, vi må ikke dra fotballen ned i den møkka der. Forstår godt poenget med at dommerne burde ha mer tid til fotballen, men tror samtidig at mange av de kan ha behov for en balansegang med minst 50/50 fordeling jobb og fotball. Tror det må være sunt for de, og lettere å hele tiden rette nytt fokus hvis man får et avbrekk fra dømmingen. Det er imidlertid ikke tvil om at det ligger mange utfordringer innen dette feltet i Norge, men jeg forstår ikke at dere ikke diskuterer mer linjemenn enn dommere, er det noen som må skjerpe seg og ta tak så er det jo de. Jeg har til nå i årets serie til gode å se en linjemann som opptrer nesten prikkfritt, og i motsetning til en dommer skal ikke det være særlig vanskelig.

Postet av: Kim

De får masse penger for å dømme i England, men synes dessverre at dommerne der er utrolig dårlige i sammenligning med andre land. Latterlig dårlige faktisk. Men klart, rammebetingelser er viktige de...

12.mai.2006 @ 14:51
Postet av: christoffer tengs

Jeg har et spørsmål hvem synes du er best av andresen og koren?

20.okt.2006 @ 15:56
Postet av: christoffer tengs

4-3-3 Mitt Norske drømmelandslag:
Myhre
Høiland
Kvarme
Lundekvam
Strand
Solli
Gamst
Riise
Johnsen
Carew
Iversen
Benken er disse spillerne:
Basma
Hæstad
Svindal Larsen
Strømstad
Heldstad
Sæternes
Opdal
Hva er du enig i? Hva er du uenig i? Hva synes du om laget?

06.jan.2007 @ 16:27

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://app.nettblogg.no/trackback/ping/1228933
hits