TV2Nettavisen

Faktorenes orden

Av Bengt Eriksen - 04.sep.2006 @ 11:17

Fotballspillere og friidrettsutøvere konkurrer riktig nok på samme arena, men fotballspillere må i tillegg vurdere når de skal starte og hvor de skal løpe. Ja og så har vi denne ballen, da! At fotballspillere må løpe, er hevet over tvil.

I Ungarn løp de norske spillerne mye. Ikke bare det, de startet ofte til rett tid og løp ofte til rett sted. Det ble en oppvisning i taktisk klokskap (vurdere, oppfatte og handle), fysisk fostring og ferdigheter.

Ungarerne var ikke gode. Ufrivillig ”hjalp” de Norge med tre av fire scoringer. I angrep virket ungarerne handlingslammede. Men tusenkronerspørsmålet er alltid hvorfor de var det. På lørdag var svaret opplagt: Norge gjorde dem dårlige. Dessuten utnyttet Norge mulighetene som bød seg. Det er en del av det fotballspillet går ut på.

Jeg synes ikke Åge Hareide og hans menn skal fire på kravet om å begeistre. Det må være et mål hver gang man har invitert folk til å se på. Jeg synes det er supert at de har som mål å føre hjemmekampene med variert angrepsspill. Men jeg er ganske sikker på at de har vært litt for ambisiøse i måten det skal gjøres på.

Det har vært noe forknytt over Norges spill på Ullevaal stadion. Man får riktig nok bare en sjanse til å gjøre et godt førsteinntrykk, men de norske landslagsgutta har bedre tid enn gutter som skal sjekke damer når lampene blinker på utestedet.

Variasjon i angrepsspillet (f.eks. valg mellom korte og lange pasninger, oppbyggende og direkte angrepsspill) er en dyd av nødvendighet for fotballspillende lag (fotballsparkende sådanne har det lettere, bortsett fra når konkurransen hardner til). Variasjon i angrepsspillet er vanskelig, for det er situasjonene som oppstår som sier noe om hva som er det gunstigste valget. Og det oppstår ekstremt mange situasjoner i løpet av en fotballkamp. Det er viktig med en plan, men tilpasninger underveis er enda viktigere. Kunsten er – igjen – å velge riktig og å gjennomføre handlingsvalget med bravur.

På Ullevaal har det ofte vært høye skuldre og omstendelige valg. Det har låst seg, hvilket det ofte gjør når man skal overbevise i en fei. I Ungarn hadde Norge bestemt seg for å sette dagsordenen. Slik ble det. Norge tok et hardt og bestemt ”kvelertak” på Ungarn. Vi fikk variasjon i form av raske kontringer, langpasninger, ro med ball, støttepasninger, vending av spill på kjøpet. I hvert fall i 70 minutter.

Det er ett fett for resultatet om man ganger 4 med 3 eller omvendt. I fotball er ikke faktorenes orden likegyldig. Hvis Norge bestemmer seg for å bestemme også mot Moldova, kan det bli riktig bra. I motsatt fall kan det bli trått. Like trått som i de to vm-kvalifiseringskampene mot Moldova (i hjemmekampen var det ikke snøen som var trå!).

Kikk på skrittellerne fra Budapest. Bruk kart og kompass. Og klem i vei. Reale forsøk går alltid hjem hos folk. Også publikummet på Ullevaal.


Kommentarer:
Postet av: Einar

Her har Bengt Eriksen, tross det skjedelige innholdet, rett.
Litt mer piff i skrivinga, og jeg hadde unngtt halvveis sovne under lesinga...

04.sep.2006 @ 15:01
Postet av: RK

Nok et klokt innlegg fra Eriksen. Ppeker mye riktig her, s fr vi hpe landslaget viser seg fra sin beste side ogs i tiden fremover.

04.sep.2006 @ 15:15
Postet av: Brynepatrioten

Bloggane t eriksen e dei eg like best lesa. Mye pga.hans klokhet og retthet og dette innlegge e d veldi mye som eg e enig i. Eg trur Norge vinne,men d blir en sliteseier.ps. Bryne slr Godset i dag.Kl.18.00 p tv2zebra for dei som ikkje vett d.

04.sep.2006 @ 16:05
Postet av: r0x0r

1. Nr Ungarn, evt. andre lag, ikke er bedre, s blir Norge "gode".

2. Carew er et trist syn p banen.

3. Mas p mas om ddballer, og at det er det man skal score p, vitner vel om lite fokus p spillestil og ambisjoner.

4. Carew er et trist syn p banen.

5. Med det vanvittig drlige landslagspublikumet vi har i Norge, i tillegg til media's, og da spesielt TV2's dekning, intervjuer, og 'happenings' rundt spillere, s er det ikke rart de underspresterer p hjemmebane.

6. Carew er et trist syn p banen.

04.sep.2006 @ 16:06
Postet av: Brynepatrioten

Hahahaha.D va d eg sa.Bryne slo godset(3-2)

04.sep.2006 @ 20:23

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://app.nettblogg.no/trackback/ping/1959816
hits